Moskisvet.com
Nekateri znanstveniki želijo dokazati povezanost med sončno aktivnostjo in seizmično aktivnostjo Zemlje.

Novice

Se sosednja Italija trese zaradi povečane sončne aktivnosti?

K.Š.
25. 01. 2012 10.50
2

V Italiji je bilo od včeraj zvečer kar nekaj potresov. Najmočnejši se je zgodil le pred nekaj urami v coni med Parmo, Mantovo in Reggio Emilio. Prebivalstvo je prestrašeno, saj se bojijo še močnejšega potresnega sunka. Ali se bo res zgodil?

Seizmograf
Seizmograf FOTO: Reuters

V sosednji Italiji se tla že nekaj dni tresejo. Danes, ob 9.06, pa so prebivalci Milana, Torina, Genove in celega območja Emilie Romagne začutili precej močen potres in oblasti so evakuirale nekaj vrtcev, šol in uradov.
 
Ljudje so prestrašeni, saj je bil današnji potres na neki način napovedan. Ponoči je namreč treslo tla v Benečiji – magnituda je bila 4,2. (pred tem sunkom so bili kar štirje nekoliko šibkejši). Zjutraj pa je se potres 'preselil' proti zahodu države in magnitudo je narasla na 4,9.
 
Italijanska civilna zaščita pa je že na nogah, saj ne izključujejo ponovnih sunkov.

Nekateri znanstveniki želijo dokazati povezanost med sončno aktivnostjo in seizmično aktivnostjo Zemlje.
Nekateri znanstveniki želijo dokazati povezanost med sončno aktivnostjo in seizmično aktivnostjo Zemlje. FOTO: NASA
Je možno, da povečana sončna aktivnost vpliva na potrese?

Leta 1988 sta dva italijanska znanstvenika objavila tudi obsežno študijo, ki naj bi dokazovala povezanost med sončno aktivnostjo in seizmično aktivnostjo Zemlje.
Znanstvenika sta analizirala vse potrese od leta 1833 do leta 1980 in njihovo povezanost s sončnimi aktivnostmi. Prišla sta do zaključka, da je cikličnost aktivnosti sonca (11 let) povezana s pogostostjo potresov. Znanstvenika sta tako prepričana, da sončna dejavnost vpliva na potrese!

Seveda nista le Italijana preučevala te teorije ... Kup znanstvenikov se namreč ukvarja s seizmološkimi premiki Zemlje v povezavi z dogajanjem na Soncu. Nekaj o tem smo zasledili tudi na uradni spletni strani NASA, kjer je objavljen izvleček iz študije o povezanosti med Zemljo in Soncem.
Preučili so 642 potresov, ki so se pripetili med letoma 1991 in 2007 ter prišli do zanimive ugotovitve: Pred vsakim potresom je bila zabeležena povečana sončna aktivnost. Obenem pa so ugotovili tudi, da ni vsaki sončni nevihti sledil potres.

Naša najsvetlejša zvezda namreč prihaja v najbolj aktivni del svojega trenutnega 11-letnega cikla (cikel številka 24), tako da se bo aktivnost v naslednjih letih še povečevala, vrh pa naj bi po besedah astronomov dosegla leta 2013.
Naša najsvetlejša zvezda namreč prihaja v najbolj aktivni del svojega trenutnega 11-letnega cikla (cikel številka 24), tako da se bo aktivnost v naslednjih letih še povečevala, vrh pa naj bi po besedah astronomov dosegla leta 2013. FOTO: NASA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578