Moskisvet.com
image (28)

Novice

Revolucija se je že začela!

M.Č.
31. 12. 2013 07.21
3

Gigantska zračna ladja podobna cepelinu, je pred kratkim v Kaliforniji uspešno prestala svojo prvo vožnjo. Gre za izum, ki bi lahko popolnoma spremenil način potovanja po zraku.

Cepelini so v preteklosti veljali za zrakoplove prihodnosti, vendar so zaradi grozljive nesreče potniške zračne ladje Hindenburg za naslednji 75 let izginili z neba. Velikanski zrakoplov Aeroscraft, ki ga je zasnovalo podjetje Worldwide Aeros Corp. iz Kalifornije pa naj bi to dokončno spremenil. Ustvarjalci namreč trdijo, da bo potovanje z njimi veliko bolj varno in ekonomično, poleg tega pa naj bi bila njihova glavna prednost v dejstvu, da za vzlet in pristanek ne potrebujejo vzletne oziroma pristajalne steze. 

Za let potrebuje le tretjino goriva, kot ga porabi tovorno letalo, pristane in vzleti pa lahko kjerkoli: tudi na vodi. Za izdelavo testnega modela, ki se imenuje Thunderbird 2, je 3 milijone ameriških dolarjev primaknila ameriška vlada, ki ima gotovo interes v dejstvu, da je s tem cepelinom mogoče poceni prevažati težak tovor.

Ponovna uvedba cepelinov temelji na tehnologiji, katere se je domislil ustanovitelj podjetja Igor Pasternak, ki je iznašel način, uravnavanja vzgona, in sicer so to rešili s pomočjo stisnjenega helija. Ob vzletanju ga izpustijo iz tlačnih posod, za spuščanje pa ga ponovno prečrpajo v tlačne posode.

Aeroscraft lahko vzleti in pristane vertikalno, ravno tako kot helikopter in potuje v kraje, kjer ni velikih letališč. Sicer je z največjo hitrostjo 180 kilometrov na uro veliko počasnejši od letala, pa vendar tovor od ene do druge točke prepelje veliko hitreje kot ladja.

Model, ki so ga pred kratkim preizkusili, lahko prepelje 66 ton, njegov najem pa bo stal več kot 25 milijonov ameriških dolarjev letno. V podjetju morajo izvesti še več testov, vendar zagotavljajo, da jih bodo strankam lahko začeli oddajati že sredi leta 2015.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578