Moskisvet.com
Usain Bolt in Hero the Hedgehog

Šport

Ste vedeli?

N.J.
11. 09. 2017 15.34
8

Najhitrejši človek na svetu, Jamajčan Usain Bolt, je na 16 atletskih svetovnih prvenstvih osvojil kar 11 zlatih, 2 srebrni in 1 bronasto kolajno, torej skupaj kar 14 odličij. Obstaja pa menda razdalja, ki je tekač, ki se je pred kratkim poslovil od tekmovalne kariere, menda še ni pretekel.

Usain Bolt in Hero the Hedgehog
Usain Bolt in Hero the Hedgehog FOTO: AP

Usain Bolt svoje tekmovalne kariere na SP v Londonu sicer ni zaključil, kot bi pričakovali. Najprej mu je iz rok spolzela kolajna na 100 metrov, nato pa zaradi poškodbe ni zaključil štafete. In če bi si marsikdo mislil, da ta moški lahko preteče vse in še več, je resnica precej drugačna. Pred časom je njegov agent Ricky Simms presenetil, ko je za medije izjavil, da Bolt še ni pretekel razdalje 1.600 metrov.

Če vsaj malo spremljate atletska tekmovanja, potem vam je verjetno jasno, da se šprinterji po telesni zgradbi močno razlikujejo od tekačev na dolge proge. Prvi imajo večjo mišično maso, so bolj grajeni, medtem ko imajo dolgoprogaši razvite 'daljše' mišice in so veliko lažji.

Usain Bolt
Usain Bolt FOTO: Reuters

Razdaljo 1.600 metrov je doslej najhitreje leta 1999 pretekel Maročan Hicham El Guerrouj, ki je na cilj pritekel v času 3:43:13. Tedaj je štel 24 pomladi, in pri višini 175 cm tehtal 58 kilogramov. Jamajčan je po drugi strani znan po svojem mišičastem telesu in s 195 centimetri in 94 kilogrami ne sodi ravno med najlažje tekače.

Usain Bolt
Usain Bolt FOTO: Reuters

Čeprav je 100 metrov pretekel v 9,58 sekunde, ko je postavil nov svetovni rekord, razdaljo 200 metrov pa pretekel v 19,19 sekunde pri vetru v prsa hitrosti 0,3 m/s, pri teku na miljo (1.600 metrov) najverjetneje ne bi ravno blestel, ocenjujejo strokovnjaki. Nekateri celo dvomijo, da bi mu razdaljo uspelo premagati v manj kot 5 minutah.

Boltovo telo je prilagojeno na tek na krajše razdalje, pri katerih je zahtevana eksplozivnost, ne pa tolikšna vzdržljivost. Da lahko teče s tako hitrostjo, se je telo popolnoma prilagodilo in anaerobni trening bi škodil njegovim aerobnim podvigom. "Izjemna hitrost na kratke razdalje ne zagotavlja tudi teka z visoko hitrostjo na daljše razdalje," je za medije pojasnil Ross Tucker, profesor športne psihologije z južnoafriške univerze. "Predvsem je način, kako telo mišice oskrbuje z energijo pri teku na kratke razdalje, popolno nasprotje kot pri tekačih na srednje ali dolge proge." Kot pravi, bi po njegovi oceni Bolt 1.600 metrov pretekel približno v času 4:50. Kaj pa vi menite?

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 549