Moskisvet.com
Ukrajina

Novice

Premirje v Ukrajini samo farsa?!

M.K.
22. 10. 2014 08.14
2

Nekaj več kot mesec dni je minilo od takrat, ko so v Minsku proruski uporniki in ukrajinska vojska podpisali uradno premirje. Približno mesec dni sta sprti strani dogovor bolj ali manj spoštovali, sedaj pa je, kot kaže, spet vse po starem, kar najbolj seveda skrbi civilno prebivalstvo.

Civilisti v Ukrajini
Civilisti v Ukrajini FOTO: Reuters
Mesec dni je trajala krhka prekinitev ognja med uradno Ukrajino in proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine. Danes ruski mediji in tiskovne mreže obeh strani ponovno poročajo o krvavih spopadih in streljanju. V zadnjem mesecu naj bi tako po poročilih Urada Združenih narodov za človekove pravice v Ženevi samo v Donecku in njegovi širši okolici padlo več kot 330 novih smrtnih žrtev. Od začetka spopadov sredi aprila letos naj bi se število ubitih tako povzpelo že na kar 3.660, skoraj 9 tisoč naj bi bilo poškodovanih. Število civilistov, ki jih je prizadel rusko-ukrajinski konflikt naj bi se povzpelo že na več kot pet milijonov.

Tarča: letališče v Donecku

Najhujši spopadi od mirovnih pogovorov v Minsku naj bi se trenutno odvijali na letališču v Donecku. V čigavih rokah se trenutno nahaja strateško pomembno letališče, ni povsem jasno, saj sta se v preteklih dneh v medijih obe strani hvalisali, češ da sta prevzeli nadzor nad letališčem. Na profilu družbenega omrežja Twitter samooklicane Republike Doneck so se pred nekaj dnevi pohvalili: »Danes je pomemben dan! Po petih mesecih je vojska Novorossije prevzela nadzor nad letališčem Doneck! Hura, hura, hura!« se je glasil zapis.

Le dan pozneje je na ukrajinskih televizijskih postajah sledilo zanikanje te izjave. Tiskovni predstavnik ukrajinske proti-teroristične operacije (ATO) je pojasnil, da je »celoten letališki kompleks pod nadzorom ukrajinske vojske«. Spopade v okolici letališča sicer pozorno spremljajo tudi v Bruslju. V primeru, da bi nadzor nad letališčem prevzeli separatisti, bi EU lahko zaostrila sankcije proti Rusiji, je bil jasen predstavnik EU za tiskovno agencijo Bloomberg.

Streli se slišijo vsak dan!

Posebni opazovalci Združenih narodov poročajo o hudem obstreljevanju v Donecku in njegovi okolici. Pri tem se obe strani medsebojno obtožujeta, da sta napadli tudi gosto naseljena območja civilistov. Ruska tiskovna agencija Interfax je poročala, da naj bi ukrajinska vojska streljala na stanovanjska območja v Donecku. Pri tem naj bi ubili eno žensko. Istočasno je ukrajinska televizijska postaja „Perwij Kanal“ na splet naložila posnetek, ki prikazuje, da se v stanovanjskih blokih skrivajo separatisti in od tam streljajo na ukrajinsko vojsko. V poročilu je sicer zapisano, da naj bi bili omenjeni stanovanjski bloki nenaseljeni, a na posnetku naj bi se jasno videlo starejšo stanovalko, ki stoji pred svojimi vhodnimi vrati.

Ukrajinaska vojska pri Mariupolu
Ukrajinaska vojska pri Mariupolu FOTO: Reuters
Nevarnost preži na vse

2. oktobra je v Donecku granata zadela urad Mednarodnega odbora Rdečega križa. Pri tem je življenje izgubil 38-letni sodelavec. Tudi v tem primeru sta sprti strani obtožili druga drugo. Uradna Moskva vztraja, da se je urad nahajal na območju, ki ga nadzorujejo separatisti. Prav zato naj bi streli prišli iz smeri ukrajinske strani, so zapisali na spletni strani ruskega zunanjega ministrstva. Ukrajina se s tem seveda ne strinja in se otepa vsakršne krivde. Po navedbah medijev naj bi si želela razrešiti primer in odgovorne privesti pred sodišče. Aktualno poročilo OVSE dokazuje, da so neodvisni opazovalci ves čas v smrtni nevarnosti. Ko so dan po napadu na urad Rdečega križa želeli raziskati območje okrog prizorišča zločina, so le kakšnih 200 metrov stran zaslišali eksplozijo raketometa.

Ogenj tudi v Mariupolu

Medtem ko naj bi bila glede na poročilo OVSE situacija v pristaniškem mestu Mariupol v prvih oktobrskih dneh mirna, naj bi sedaj tam spet doneli streli. 5. oktobra zvečer je tiskovni predstavnik ukrajinske ATO sporočil, da so proruski separatisti neprekinjeno streljali na pristanišče. Ob tem naj ne bi bilo jasno, ali so imeli vojaško tarčo ali so morda samo želeli opozoriti nase, so zapisali v poročilu. A sprti strani vztrajno trdita, da gre »samo za občasno lokalno izmenjevanje ognja« in da se še vedno držita pred mesecem dni sklenjenega premirja.

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska FOTO: Reuters


 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 616