Moskisvet.com
Mohamed bin Salman

Novice

Potrošil več kot milijardo za le 3 stvari!

N.J.
23. 03. 2018 11.25
21

Mohammed bin Salman, savdski kronski princ, je nedavno začel svoj 3-tedenski obisk v ZDA. Pred dnevi ga je sprejel Donald Trump, nedavno pa je gostoval še v oddaji 60 Minutes televizijske hiše CBS. Odgovarjal je na številna vprašanja v zvezi z islamom, pravicami žensk, svoji drzni potezi, ko je zaprl savdijske prince v Ritz in o svojem bogastvu.

Mohamed bin Salman
Mohamed bin Salman FOTO: AP

Hitler Bližnjega vzhoda?

Intervju v oddaji je prvi intervju na ameriški televiziji po letu 2005. Pogovarjali so se o njegovih reforma, zunanji politiki in odnosu z Iranom. »Iran ni rival Savdske Arabije. Njihova vojska niti med top pet vojskami muslimanskega sveta.Naša ekonomija je boljša in Iran ni niti približno primerljiv s Savdsko Arabijo,« je izjavil. Izjavil je tudi, da je njihov voditelj Ali Khamene 'Hitler Bližnjega vzhoda'. Zakaj? »Rad bi se širil, rad bi izvedel svoj projekt na Bližnjem vzhodu. Podobno, kot je tedaj želel Hitler v Evropi. Ljudje v Evropi se niso zavedali, kako nevaren je, dokler se ni zgodilo, kar se je zgodilo. Ne želim tega videti na Bližnjem vzhodu,« je pojasnil. V zvezi z nuklearnim orožjem je bil 32-letnik jasen: »Savdska Arabija noče nuklearnjega oožja. A če ga bo razvil Iran, bomo takoj odgovorili.«

Kar se Trumpa tiče, je dejal, da je to izvoljeni predsednik ZDA, odnosi med Savdsko Arabijo in ZDA pa so zgodovinski. »Smo prvi zaveznik, ki so ga ZDA imele na Bližnjem vzhodu.« Kronski princ se je sestal tako s Trumpom kot z obrambnim sekretarjem ZDA Jamesom Mattisem, s katerim naj bi še okrepila meddržavne odnose. Trump je komentiral, da je  »Savdska Arabija zelo bogata država, ki bo nekaj svojega bogastva ponudila ZDA. Upam, da v obliki služb, v obliki nabave najboljše vojaške tehnologije na svetu.« Nato pa je še nadaljeval: »Nihče ne seže do kolen ameriški tehnologiji in kakovosti naše opreme, Savdska Arabija pa to izjemno ceni.« Mohammed bin Salman naj bi se med 3-tednskim obiskom med drugim sestal tudi z izvršnim direktorjem letalskega giganta Lockhleed Martin in Boinga. Prodaja vojaške opreme je po besedah Trumpa v ZDA omogočila odprtje 40.000 novih delovnih mest.

Ženske enakopravne moškim?

Mohammed bin Salman je v intervjuju za 60 Minutes na CBS izjavil, da se zaveda, da v  njegovi deželi prevladuje ultrakonservativna interpretacija islama, zaradi katere so ženske prikrajšanje za določene pravice, kot to razume zahodnjaška kultura. »Bili smo žrtve, zlasti moja generacija je veliko pretrpela,« je komentiral ultrakonservativni val, ki je državo prizadel leta 1979. Sam je za reforme – lani je recimo obljubil, da bodo ženske pri njih lahko vozile avtomobile. »Ženske so enakopravne moškim. Vsi smo človeška bitja in med nami ni razlik,« je izjavil. Odkar je on na oblasti, so omilili pravila o tem, kaj lahko ženske oblečejo, povečan je bil delež zaposlenih žensk in beležijo napredek pri izenačevanju plač med moškimi in ženskami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Glede njegove slavne 'čistke', ko je v hotel Ritz priprl več kot 30 premožnih savdijskih princev, obtoženih korupcije, je dejal, da je to pač moral storiti. »Kar počnemo v Savdski Arabiji, je zelo pomembno in nujno potrebno, vse smo izvedli v skladu z zakoni.«

Več kot milijarda za 'le' 3 svari?

Kronskemu princu očitajo trošenja velikih zneskov, medtem ko javno govor in davčnih odgovornostih in uvedbah novih davkov. V medije so med drugim pricurljale informacije, da je kupil jahto, francoski dvorec in sliko v skupni vrednosti kar 1,25 milijarde dolarjev (1,02 milijarde evrov). Jahta naj bi stala 500 mio dolarjev (407 mio evrov), dvorec 300 mio dolarjev (244 mio evrov) in slika 450 mio dolarjev (366 mio evrov). »Kar se tiče moji zasebnih stroškov – bogat sem, nisem siromašen. Nisem ne Gandhi in ne Mandela,« je bil neposreden.

Mohamed bin Salman
Mohamed bin Salman FOTO: AP

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 616