Moskisvet.com
Pištola za pasom

Novice

Tudi slepi Američani lahko rokujejo z orožjem

M.Č.
10. 12. 2013 10.29
2

Da imajo Američani radi orožje, ni skrivnost. Prav tako je znano, da je v veliko zveznih državah veliko lažje dobiti nabavno in orožno dovoljenje, kot je to pri nas in drugje po svetu. V ameriški zvezni državi Iowi lahko orožje nosijo celo slepi.

Pištola za pasom
Pištola za pasom FOTO: Profimedia

V Iowi lahko tudi slepi posamezniki kupijo in v javnosti nosijo orožje, kar je sprožilo številne polemike. Nekateri temu močno nasprotujejo, spet drugi vidijo v tem izvrševanje svoje pravice do nošenja orožja na način, ki nobenega ne izključuje na podlagi invalidnosti. »Ko uporabiš strelno orožje, ga izvlečeš in ustreliš. Zato sam ne verjamem, da je dober vid ključnega pomena,« je povedal eden izmed slepih, ki bo izvrševal svojo pravico do nošenja orožja, Michael Barber.

Tako preprosto pa na to odločitev ne gledajo policisti in šerifi. »Če pred seboj ne vidiš drugega kot zamegljeno gmoto, po vsej verjetnosti ne bi smel imeti dovoljenja, da vanjo streljaš,« je povedal šerif okraja Delaware John LeClere. Spet drugi šerif, ki je oče slepe hčerke, pa trdi, da naj se šerifi raje ukvarjajo s tem, koliko orožja imajo kriminalci in ne invalidni ljudje.

V Iowi so že od nekdaj lahko v javnosti nosili strelno orožje, zakon iz leta 2011 pa to dovoljuje ne glede na telesno hibo posameznika. Tega jim ne preprečuje niti zvezni zakon, vendar so nekatere države to uredile drugače. V Kansasu je recimo obveljalo, da osebe, ki zaradi telesne invalidnosti ne morejo varno ravnati s strelnim orožjem, tega ne smejo nositi.

Svoje mnenje o tem, kako kontrolirati količino orožja v rokah civilistov, je po streljanju na eni od ameriških osnovnih šol, v pogovorni oddaji z voditeljem Piercom Morganom komentiral slavni Stevie Wonder: »Predstavljajte si mene s pištolo. To bi bilo preprosto noro,« je povedal.
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 616