Moskisvet.com
Zinedine Zidane in Marco Materazzi

Svet na Kanalu A

Pet najbolj bizarnih nogometnih rdečih kartonov

N.J.
05. 01. 2016 13.34
3

Da sodnik pokaže rumeni karton, ni nič posebnega, tudi rdeči niso prav redki. Če na mnoge gledalci kaj hitro pozabimo, pa se je v preteklosti zgodilo kar nekaj takih, ki so se nogometnim navdušencem močneje vtisnili v spomin. Pred vami je pet najbolj bizarnih. Med njimi je tudi rdeči karton Zinedina Zidana, novopečenega trenerja ekipe Real Madrid.

Andre Bikey porinil zdravnika

Branilec angleškega Readinga Andre Bikey je na polfinalnem srečanju Afriškega pokala narodov leta 2008 med tekmo proti Gani doživel klasični "black-out". V sodnikovem podaljšku se je v nadvse nenavadnih okoliščinah lotil kar člana zdravniškega osebja, ki je na igrišču poskušal pomagati njegovemu soigralcu Rigobertu Songu. Zdravnik je ob silovitem Bikeyjevemu naletu staknil nekaj podplutb, Bikey pa si je prislužil rdeči karton in je zaradi "trenutka norosti" moral izpustiti najpomembnejšo tekmo v svoji karieri. Bikeyja so izključili iz prvenstva in mu naložili globo v višini 5.000 dolarjev.

Eden Hazard

Eden Hazard si je januarja 2013 prislužil rdeč karton, po tem ko je nešportno brcnil Charlieja Morgana, pobiralca žog, ki se je pred tekmo na Twitterju razglasil za 'kralja pobiralcev žog'. Tekmo, sicer brez golov, je tako močno zaznamoval bizaren incident, ki se je zgodil v 80. minuti, ko je belgijski vezist Chelseaja Eden Hazard brcnil mladega pobiralca žog in dobil rdeči karton. Hazard mu je po gol avtu želel hitro vzeti žogo, pobiralec pa se je (ne)namerno ulegel nanjo.

Belgijec mu jo je nato izbil izpod trebuha, ga brcnil v rebra, mladi pobiralec pa se je na tleh zvijal od bolečin. Pritekli so nogometaši obeh ekip, domačega kapetana Ashleyja Williamsa pa so morali miriti tudi Chelseajevi igralci. Glavni sodnik se je po dolgem razmisleku odločil, da Hazardu pokaže rdeči karton.

Zbil je 'Borata'

Leta 2011 je branilec Dorchester Towna Ashley Vickers na ligaški tekmi zrušil vsiljivca, ki je bil oblečen v Boratove kopalke, in tako pomagal varnostnikom. Z dejanjem si je prislužil rdeči karton. Vickers se je nemudoma pritožil pri FA, svojo pritožbo pa utemeljil z besedami, da je "varnostnikom zgolj storil uslugo", FA pa je nato razveljavila rdeči karton nogometašu. 

Medtem se je oglasil tudi navijač Havanta, ki se je na zelenico podal v zelenem Boratovem kostumu. Tudi on je pohvalil Vickersa in dodal, da ima talent za igranje ragbija. "Varnostniki so bili prepočasni, toda Vickers me je precej dobro ujel. Moral bi igrati ragbi," je dejal navijač, ki sliši na ime Alan Young. "Bila je le šala. V našem lokalnem pubu smo se v nedeljo za stavo dogovorili, da to storim," je še dodal Young.

Stepla sta se: Lee Bowyer in Kieron Dyer

Leta 2005 sta si neprimeren izpad privoščila Lee Bowyer in Kieron Dyer. V 82. minuti dvoboja med Newcastlom in Aston Villo (0:3), ki si ga je ogledlo 50.000 gledalcev, sta si nekdanji angleški reprezentant Lee Bowyer in Kieron Dyer nenadoma skočila v lase in se zravsala. Ločili so ju soigralci, mirili pa so ju tudi nogometaši Aston Ville. Rahlo zmedeni sodnik je po posvetovanju s pomočniki obema pokazal rdeči karton. Igralca sta se takoj po tekmi opravičila vodstvu kluba in navijačem. Klub je Bowyerja, ki je začel pretep, kaznoval s šesttedenskim odvzemom plače (469.000 dolarjev). Dyer jo je odnesel brez kazni. "Bowyerja smo ustrezno kaznovali in obenem opozorili, da si takega obnašanja ne bo smel več dovoliti. Kazen je doslej najvišja v zgodovini kluba," so zapisali v vodstvu kluba in dodali, da se bodo pritožili na rdeči karton, ki ga je sodnik domnevno neupravičeno dodelil Dyerju.

Zidane in njegov (ne)slavni udarec z glavo

Na finalu svetovnega nogometnega prvenstva leta 2006 je tedanji francoski vezist Zinedine Zidane, ki naj bi takrat pokazal briljanten zaključek kariere, z glavo obračunal z italijanskim nasprotnikom Marcom Materazzijem, ker naj bi ga ta žalil (rekel naj bi nekaj glede Zidanove sestre). Zidane si je prislužil rdeči karton, ki si ga je verjetno zapomnil vsakdo, ki je tedaj spremljal finale svetovnega prvenstva. V spomin na ta bizarni dogodek so leta 2013 v Dohi postavili celo kip, ki prikazuje Zidana med udarcem.

Priložnost pokazati se v dobri luči

Zidane, ki je po koncu nogometne kariere delal kot trener druge ekipe Reala, je zdaj dobil možnost, da pokaže svoje trenerske sposobnosti na višji ravni. In breme ni majhno. Rafael Benitez od nedavno ni več trener madridskega Reala, novico pa je potrdil tudi predsednik kluba Florentino Perez. Ta je na novinarski konferenci 4. januarja dejal, da se je klub iz španske prestolnice razšel s 55-letnim strategom. Takoj za tem je Perez sporočil tudi ime novega trenerja. To je postal Zinedine Zidane.

Zinedine Zidane za Mango
Zinedine Zidane za Mango FOTO: Twitter
"Povabil sem vas, da naznanim prekinitev pogodbe z Rafo Benitezom. Rad bi jasno povedal, da je izjemen profesionalec," so bile uvodne besede Pereza, ki je nato naznanil Zidana: "Je eden največjih igralcev vseh časov. Zidane, od tega trenutka si trener Reala Madrida." Zidane je obljubil: "Naredil bom vse, kar lahko, za ta klub. To je zame zelo pomemben dan. Odkar sem sem prišel kot igralec, vem za kaj gre. Imamo najboljše navijače, vse bom naredil, da zmagujemo."

Za Beniteza je bil tako usoden remi z njegovim nekdanjim klubom Valencio. Madridčani so sicer v 82. minuti z igralcem manj preko Garetha Balea povedli, a je le minuto pozneje za končnih 2:2 zadel Paco Alcacer. Real je tako zapravil priložnost, da bi se nekoliko približal vodilnemu Atleticu iz Madrida, ki ima trenutno štiri točke prednost, dve točki (ob tekmi manj) pa ima na drugem mestu Barcelona.

Benitez, ki je bil že od samega prihoda tarča številnih kritik, se je tako na klopi kraljevega kluba obdržal natanko 215 dni. Že pred tem so bila glasna namigovanja, da nekdanji strateg Valencie, Liverpoola, Interja, Chelseaja in Napolija nima pravega odnosa z glavnimi zvezdniki kluba, med drugim Cristianom Ronaldom, Sergiom Ramosom in (precej netipično) tudi z Luko Modrićem, kar se je posledično odražalo tudi na igrišču. Kako se bo v vlogi trenerja izkazal Zidane, bo jasno prav kmalu. Prvič bo svoje nove varovance vodil že na torkovem treningu.

Zinedine Zidane, Florentino Perez
Zinedine Zidane, Florentino Perez FOTO: AP

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578