Moskisvet.com
Princesa Ingrid Alexandra

Novice

Bodoča norveška kraljica v vojski čisti stranišča

Ni.Š.
23. 09. 2024 02.30
0

Bodoča norveška kraljica, komaj 20-letna princesa Ingrid Aleksandra, je svečane obleke zamenjala za vojaško uniformo. Vojaško usposabljanje je sicer tradicija za številne evropske prestolonaslednike, očitno pa je princesi pisano na kožo, saj bo šolanje v vojski podaljšala za tri mesece.

20-letna norveška princesa Ingrid Alexandra se namesto po banketnih dvoranah že nekaj mesecev podi po blatnih terenih in vojaških poligonih. Hči kraljevega prestolonaslednika Haakona in prestolonaslednice Mette-Marit je druga v vrsti za norveški prestol, takoj za svojim očetom, in bo nekoč postala prva norveška kraljica po več kot 600 letih.

Princesa je trenutno vključena v intenzivno vojaško usposabljanje, kar je tradicija za številne evropske prestolonaslednike. Vojaško usposabljanje je del njene priprave na bodočo vlogo kraljice, saj ji vojaško znanje pomaga razumeti delovanje oboroženih sil, ki igrajo ključno vlogo v monarhiji. Usposabljanje poteka že od začetka leta, glede na posnetke in izjave mlade vojakinje, pa ji gre za zdaj zelo dobro: "Odkar sem na usposabljanju, sem se kar nekajkrat soočila z izzivi. Naučila sem se, da lahko naredimo veliko več, kot mislimo. Da smo skupaj veliko močnejši in lahko s skupnimi močmi naredimo veliko več," je medijem dejala princesa, ki se je usposobila za strelko na oklepnem bojnem vozilu CV90 STING.

Vroče tankistke: spoznajte prvo povsem žensko tankovsko enoto
Preberi še
Vroče tankistke: spoznajte prvo povsem žensko tankovsko enoto

Princesa je prvotno načrtovala 12-mesečno službo, a je sporočila, da bo usposabljanje v vojski podaljšala še za tri mesece, vse do aprila, ko naj bi končala služenje vojaškega roka.

Princesa Ingrid Alexandra naj ne bi bila deležna posebne obravnave in celo čisti stranišča, tako kot njeni kolegi vojaki in vojakinje.
Princesa Ingrid Alexandra naj ne bi bila deležna posebne obravnave in celo čisti stranišča, tako kot njeni kolegi vojaki in vojakinje. FOTO: Profimedia

Ingrid se je rodila 21. januarja 2004, ima eno leto mlajšega brata princa Sverreja Magnusa ter starejšega polbrata, Mariusa Borg Høibyja, iz prejšnjega razmerja njene matere.

Kraljeva družina: Sverre Magnus, Mette-Marit, Ingrid Alexandra in prestolonaslednik Haakon.
Kraljeva družina: Sverre Magnus, Mette-Marit, Ingrid Alexandra in prestolonaslednik Haakon. FOTO: Profimedia

Že od mladih let je princesa deležna velike pozornosti, saj odrašča kot naslednica prestola. Njena uradna kraljeva vloga je predvsem simbolična, saj trenutno še ni prevzela aktivnih dolžnosti. Kljub temu se je udeležila že več pomembnih dogodkov, kot je odprtje norveškega parlamenta, prav tako je prejela različne časti, vključno s kraljevim redom svetega Olafa.

To so ženske, ki bodo vladale Evropi
Preberi še
To so ženske, ki bodo vladale Evropi
Ingrid Alexandra je poimenovana po svoji prababici, kraljici Ingrid Danski, ki je bila zelo priljubljena figura v skandinavski monarhiji.
Ingrid Alexandra je poimenovana po svoji prababici, kraljici Ingrid Danski, ki je bila zelo priljubljena figura v skandinavski monarhiji. FOTO: Profimedia

Je izredno priljubljena pri ljudeh, ljubiteljica živali in hkrati velika športna navdušenka. Tekmuje v deskanju na snegu in sodeluje na mladinskih tekmovanjih, kar kaže na njen energičen značaj. Prav tako naj bi se zavzemala za okolje, kar sovpada z njenim zanimanjem za trajnost in naravo, teme, ki jih pogosto izpostavlja v svojih sicer redkih govorih.

Zaradi kombinacije kraljevih dolžnosti, mladostne energije in sodobnega duha je zelo priljubljena med Norvežani.
Zaradi kombinacije kraljevih dolžnosti, mladostne energije in sodobnega duha je zelo priljubljena med Norvežani. FOTO: Profimedia

Poleg športa ima rada tudi umetnost. Ena od njenih risb je bila izbrana za okrasitev strehe operne hiše v Oslu v okviru posebnega umetniškega projekta.

Ko bo prevzela prestol, bo postala prva ženska monarhinja po kraljici Margareti I. iz 15. stoletja, kar bo pomemben zgodovinski trenutek za Norveško.

Vroče novice iz sveta slavnih

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578