Moskisvet.com
Nekaj čudnega in velikega je padlo iz vesolja … - 2

Novice

Ne boste verjeli, kaj ponuja tale avtomat!

S.R.
25. 03. 2012 08.52
17

Ljudje v državah, kjer je kanabis prepovedan, neprestano iščejo načine, s katerimi bi lahko zaobšli stroge zakone o prepovedi prodaje prepovedane zelene rastline. Nekaj aktivistov na Novi Zelandiji se je marihuano odločilo prodajati kar prek avtomata in se na ta način izogniti zakonu.

Policija v Aucklandu je namreč vdrla v dvorano, imenovano ''The Daktory'', v četrti New Lynn, kjer so omenjeni aktivisti marihuano prodajali kar prek avtomata. Gre sicer za znano lokacijo, ki je že dlje časa povezana s preprodajo kanabisa. Tam se namreč že nekaj let zbirajo aktivisti, ki želijo legalizacijo te droge. Policija je v dvorani aretirala štiri osebe in zasegla okoli 16.500 evrov (27.000 novozelandskih dolarjev) gotovine, kar nekaj marihuane in orodja za njeno pridelavo. Do policijske akcije je prišlo le dan zatem, ko je časopis Auckland Now razkril, da je mogoče v omenjeni dvorani kupiti gram marihuane za 12 evrov (20 novozelandskih dolarjev). Policija je omenjeni avtomat takoj zasegla.

Predstavnik policijskega oddelka je za medije povedal, da je bilo v hali v času aretacije 20 ljudi. Tam so med preiskavo našli tudi nahrbtnik z omenjeno gotovino, pol kilograma zapakirane marihuane in celo vrsto pripomočkov za gojenje in uporabo marihuane. Aretirali so tri moške in dve ženski, ki so jih obtožili posedovanja droge in posedovanja z namenom preprodaje. Vseh pet bo kmalu stopilo pred sodnika, policija pa bo še naprej budno spremljala dogajanje.
The Daktory se je sicer odprla novembra 2008, v klub pa se je kmalu včlanilo več tisoč ljudi. Njegovo ustanoviteljico Dakto Green je policija kmalu aretirala zaradi preprodaje drog. Dakta je bila junija 2011 obsojena na osemmesečno zaporno kazen zaradi posedovanja, preprodaje in dejstva, da je v svoji dvorani dovolila preprodajo drog. Tožilec se je na razsodbo pritožil in dosegel, da je sodišče 61-letni Dakti kazen podaljšalo na kar 23 mesecev.
Po razsodbi je klub The Daktory naznanil, da bo za javnost zaprl svoja vrata, prostori pa bodo postali štab Narodne organizacije za reformiranje zakonov o marihuani (National Organisation for the Reform of Marijuana Laws – Norml). Predsednik Normla Julian Crawford pa je potrdil, da je bil klub pred policijsko akcijo nekaj dni zares odprt za javnost. Omenjeni avtomat s kanabisom naj bi bil po njegovih besedah pravi hit med gosti, saj naj bi v dnevih, ko je bil klub dobro obiskan, ''avtomat opravil več sto prodaj dnevno''.
Crawford je po zaprtju kluba za javnost povedal, da so želeli z avtomatom povečati število svojih privržencev, ki jim je ravno avtomat lepo pokazal, kako bi bilo, če bi bila marihuana v tej državi legalizirana. Poleg tega je razkril tudi, da policija namerava pred klubom postaviti stalno kontrolno točko in na njej zasliševati ljudi, ki bodo prihajali in odhajali iz kluba. Policisti naj bi po njegovih besedah za tako hud nadzor nad klubom imeli ''ukaze od zgoraj'', sicer pa Crawford namerava njihovo delo spoštovati. Kljub vsemu pa novozelandskim aktivistom ne moremo očitati precejšnje premetenosti, saj je bil eden glavnih razlogov za avtomat tudi to, da so aktivisti kluba menili, da se bodo s prodajo brez ''človeškega preprodajalca'' izognili zakonu, a jim to ni uspelo. Nova Zelandija ima sicer eno izmed najvišjih stopenj uporabe kanabisa na svetu, saj naj bi to prepovedano drogo redno uživalo kar 13 odstotkov odraslih.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 616