Moskisvet.com
Ekstremne črne luknje: pošasti vesolja - 6

Novice

Nas bo to dokončno pokopalo?

A.M.
26. 06. 2013 08.15
23

Veliki hadronski trkalnik v Ženevi je komaj pričel z obratovanjem. Znanstvenikom še ni uspelo poustvariti črne luknje in Zemlja je za enkrat še varna. A kaj, ko se obeta mednarodni linearni trkalnik. Še večji, še močnejši, še bolj smrtonosen?

ILC - 2
ILC - 2 FOTO: Arhiv proizvajalca
Skupina znanstvenikov je predstavila načrte za novega ’razbijača’ delcev – ILC oz. mednarodni linearni trkalnik. Sestavljala ga bosta dva vzporedna pospeševalnika, po katerih bodo s skorajšnjo svetlobno hitrostjo pognali 10 milijard elektronov, ki bodo trčili v ravno toliko pozitronov.

V preko 30 km dolgem trkalniku bodo delci trčili več kot 14.000-krat v sekundi z ogromno količino energije, ki bo znašala 500 milijard elektron voltov. Trkalnik bo moč nadgraditi do 50 km dolžine in tisoč milijard elektron voltov.

Objekt naj bi zgradili na Japonskem. Razlog je očiten – le japonska vlada je pripravljena poravnati polovico osem milijardne investicij, polovico pa naj bi prispevali Evropa in ZDA. ILC naj bi omogočal natančnejše in enostavnejše meritve, zlasti pa naj bi ga uporabljali za nadaljnje raziskave delcev, ki bi jih odkrili v CERN-u. Z gradnjo bodo pričeli do leta 2016, zgrajen pa naj bi bil do leta 2026.
ILC - 1
ILC - 1 FOTO: Arhiv proizvajalca


Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578