Moskisvet.com
Napad s kislino v Londonu pred nekaj dnevi.

Novice

V 80 odstotkih so žrtve moški

Ma.K.
24. 07. 2017 07.44
8

V zadnjih letih po vsej Evropi oblasti beležijo izjemen porast napadov s kislino, najpogostejša razloga zanje pa naj bi bila maščevanje in ljubosumje. Problem je še posebej pereč v Veliki Britaniji, kjer so lani policisti obravnavali kar 720 primerov napadov s kislino, med žrtvami pa so v kar 80 odstotkih moški. Med njimi je tudi Daniel, za katerega je bila usodna ... patetično ljubosumna partnerica.

Ob dveh ponoči je začutil, da ga peče po vsem telesu. Najprej je mislil, da ga je polila z vrelo vodo, a bolečina je bila hujša. »Upam, da se bo cvrla v peklu zaradi tega, kar mi je storila,« je pred časom na sodišču dejal 31-letni Daniel Rotariu iz britanskega Leicestera za televizijsko mrežo ITV. Njegova 21 let starejša partnerica Katie Leong mu je med spanjem po obrazu namreč polila dva litra 96-odstotne žveplove kisline in mu s tem povsem ožgala tretjino površine celotnega telesa ter ga oslepila na obe očesi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za poskus uboja so jo marca letos obsodili na dosmrtno zaporno kazen z možnostjo pomilostitve po 17 letih prestane kazni. Katie naj bi imela patološke težave z ljubosumjem. Daniel je na sodišču trdil, da je bil na koncu praktično njena lutka, da je storil vse, kar si je želela, da si je dal celo tetovirati njeno ime na vrat, skupaj s pstanom in srcem, da bi ji dokazal svojo predanost. A njej to iz nekega razloga očitno ni bilo dovolj, njemu pa se ni zdelo sumljivo, da je nekega dne domov prinesla steklenico kisline. Mislil je, da jo potrebuje za čiščenje nakita.

Razlog, zakaj je britanska javnost s tako velikim zanimanjem spremljala sojenje, je ta, da je v zadnjih nekaj letih število napadov s kislino ali kakšnimi drugimi korozivnimi kemikalijami nenadoma dobesedno eksplodiralo. Samo v letu 2016 je policija v Veliki Britaniji obravnavala kar 720 takih napadov, kar je dvakrat več kot leto poprej, največ pa se jih je zgodilo v Londonu ter Essexu. Pred nekaj tedni so v Londonu v razponu samo 90 minut našteli kar pet napadov s kislino. Od leta 2010 je v tovrstnih napadih umrlo 1.805 ljudi, veliko več pa jih je za vse življenje zaznamovanih s hudimi brazgotinami, tako fizičnimi kot psihičnimi, tudi s hudimi poškodbami vida.

Skokovit porast napadov s kislino po vsem svetu

A težava ne pesti samo Velike Britanije, niti Evrope nasploh. Avstralski spletni portal News.com.au je pred nedavnim objavil dokumentarec, v katerem je dekle pripadnika neke tolpe pojasnilo, kako in zakaj je njen fant s kislino napadel mlado mamico, ko je ta zapuščala nakupovalno središče. Napadena ženska naj bi bila po pojasnilih dekleta v zvezi z moškim, s katerim se je njen fant pred dnevi zapletel v fizično nasilje na nekem rave žuru.

Daniel Rotariu, napad s kislino
Daniel Rotariu, napad s kislino FOTO: YouTube

»Moj fant je prinesel steklenico. Počakala sva, da sta s partnerjem izstopila, nato sem jaz napadla njenega fanta in ga tolkla s pestmi, medtem ko je moj fant odprl steklenico in kislino polil po njegovi ženski,« je priznala. Ko ga je povsem skrušen partner žrtve vprašal, zakaj je napadel nedolžno žensko, naj bi mu dejal: »Če že ne morem povzročiti dovolj bolečine tebi, jo bom povzročil nekomu od tvojih. Pa da me ne bi slučajno prijavil. Če je nekdo dobil kislino v obraz, mi verjemite, da je nekaj naredil narobe. Tukaj ni če, ni ali, to so si zaslužili in pika.«

Tarče so večinoma moški

Napadi s kislino so tako postali novo merilo ravni sociopatije v družbi. Še vedno se sicer uporabljajo tudi noži in strelno orožje, a kislina je vse bolj priljubljena, britanske oblasti pa priznavajo, da je tako policijo kot tudi družbo ujela napripravljene. Vsak jo lahko svobodno kupi na trgu, tekočina je v steklenički, ki jo lahko vsakdo nosi s sabo naokoli, ne da bi bil sumljiv, poleg tega je glede na preostala sredstva za izvajanje nasilja nad drugimi, relativno poceni, zato ni težko razumeti, zakaj nekdo, ob predpostavki, da je dovolj moten, seveda, poseže po tem sredstvu za uničenje. A zanimivo je, da so po svetu žrtve takih napadov v dveh tretjinah ženske, v Veliki Britaniji pa so žrtve v kar 80 odstotkih primerov moški. 

A napadi s kislino v Veliki Bitaniji niso novost. Dogajajo se že več kot 200 let, odkar se je v času industrijske revolucije pričela masovna proizvodnja korozivnih kemikalij za čiščenje strojev. Prvi primer, ki ga je danes mogoče najti v tisku, sega v leto 1833, ko je 21-letni fant s kislino polil svojega sodelavca medtem, ko je ta spal. Še prej, leta 1832, so britanski časopisi pisali o tem, da je v takih napadih govora o »madežu na obrazu naroda«. Precej primerov so beležili tudi v preostalih delih Evrope, a glede na statistike je Velika Britanija močno prednjačila pred ostalimi državami na stari celini.

Napad s kislino v Londonu pred nekaj dnevi.
Napad s kislino v Londonu pred nekaj dnevi. FOTO: AP

In tako je še danes, s to razliko, da je sedaj prišlo do epidemije tega grozodejstva. Vse skupaj je šlo celo tako daleč, da je britanska ministrica za notranje zadeve Amber Rudd pred nekaj tedni napisala prispevek za časopis Sunday Times, v katerem se je odločno zavzela za dosmrtne zaporne kazni za take zločine. »Povsem sem prepričana, da dosmrtna kazen ne sme biti rezervirana samo za tiste, ki preživijo napade s kislino,« je zapisala. V pripravi naj bi bile po njenih besedah tudi zakonske spremembe, ki naj bi poskrbele, da bi bil napad s kislino enakovredno obravnavan kot napad z orožjem, prav tako naj bi omejili prodajo tovtstnih kemikalij in uvedli strožji nadzor nad prodajalci in kupci.

Ko tragedija rodi ljubezen ...

Kar zadeva Daniela Rotariua, najbrž nikoli več ne bo videl. Prav tako bo do konca življenja zaznamovan z brazgotinami. A tragična usoda mu je vendarle prinesla tudi neizmeren razlog za veselje ter mu vlila upanje za nadaljnje življenje. Medtem ko je ležal v bolnišnici na intenzivni negi, je zanj namreč skrbela medicinska sestra Anna Catanga in med njima se je rodila ljubezen na prvi pogled. »Lahko se je bilo zaljubiti vanj. Njegove brazgotine me ne motijo, ker gledam globlje. Daniel je naravnost čudovita in izjemno inteligentna oseba,« je povedala za ITV.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578