Moskisvet.com
Michael Schumacher

Novice

Namigovanja kar ne potihnejo ...

M.K.
07. 01. 2014 08.25
19

Najpomembnejša bitka sedemkratnega svetovnega prvaka v Formuli 1 Michaela Schumacherja traja že dober teden dni, a so nekatere okoliščine hude nesreče še vedno zavite v tančico skrivnosti. Z vsemi odgovori naj bi postreglo uradno poročilo, ki naj bi ga francoska policija razkrila sredi tedna, nekaj pa so se jih nemški novinarji odločili poiskali kar na lastno pest. Preverite, kaj so odkrili!

Oboževalci Michaela Schumacherja so se pred bolnišnico v Grenoblu najbolj množično zbrali 3. januarja, ko je nekdanji dirkač praznoval svoj 45. rojstni dan.
Oboževalci Michaela Schumacherja so se pred bolnišnico v Grenoblu najbolj množično zbrali 3. januarja, ko je nekdanji dirkač praznoval svoj 45. rojstni dan. FOTO: Reuters
Najpomembnejša bitka Michaela Schumacherja, bitka za življenje, se nadaljuje. Nekdanji dirkač Formule 1 je po poročanju medijev še vedno v življenjski nevarnosti, njegovo stanje pa je stabilno, čeprav naj bi zdravniško osebje močno skrbeli rezultati zadnjega slikanja možganov. Medtem se je vrvež pred univerzitetnim kliničnim centrom v Grenoblu nekoliko umiril. Večina njegovih oboževalcev, ki so se pred bolnišnico še posebej množično zbrali 3. januarja, ko je Schumacher praznoval svoj 45. rojstni dan, naj bi odšla, umaknilo naj bi se tudi veliko novinarskih ekip. Tako so ob ponesrečencu ostali le njegovi ožji družinski člani: žena Corinna, oče Rolf in brat Ralf. Tako oboževalci kot tudi zavarovalnice in mediji pa si še vedno zastavljajo na stotine vprašanj, ki pa so v preteklih dneh vendarle začeli dobivati odgovore. Nekaj vam jih razkrivamo v nadaljevanju.

Je res, da po neurejenem delu smučišča, kjer se je zgodila nesreča, smuča veliko turistov?

Drži. Nemški mediji so se po nesrečnem padcu sedemkratnega svetovnega prvaka v Formuli 1 odpravili na del smučišča, na katerem se je zgodila usodna nesreča, in ugotovili, da veliko smučarjev ter deskarjev vijuga med skalami in naritim snegom med dvema urejenima deloma proge. O tem pričajo tudi na stotine sledi v snegu, kar pomeni, da se veliko avanturistov odloči za nevarno smuko. To niti ni nenavadno, saj naj ne bi bilo posebej označeno, da smuka tam ni dovoljena.

Je res, da francosko sodišče primer preiskuje samo zaradi Schumacherjeve slave?

Ta trditev nikakor ne drži, saj francoska zakonodaja jasno določa, da morajo oblasti v primeru, ko smučarji nevarno vijugajo po progi ali smučajo izven označenega dela proge, ter pri težjih padcih, temeljito preiskati okoliščine dogodkov – ne glede na to, ali je za nesrečo kriv poškodovanec sam ali pa obstaja možnost vpletenosti tretje osebe. Francosko tožilstvo je tako že zaslišalo glavno pričo nesrečnega dogodka, Michaelovega 14-letnega sina Micka. Najstnik naj bi pomembno pripomogel k nastajanju uradnega policijskega poročila, vsebino katerega naj bi medijem razkrili na novinarski konferenci sredi tega tedna.

Obstajala naj bi vsaj dva posnetka Schumacherjeve nesreče.
Obstajala naj bi vsaj dva posnetka Schumacherjeve nesreče. FOTO: Reuters
Je res, da obstajata (sta obstajala) vsaj dva posnetka nesreče?

Res je. Prvi posnetek naj bi posnel kar Schumacher sam, ki je imel ob padcu na čeladi pripeto majhno kamero, s katero je želel ovekovečiti spust po eni izmed najlepših prog v Evropi – Meribel naj bi bil namreč priljubljeno smučarsko središče slavnih in bogatih, saj naj bi tam med drugim počitnikoval tudi britanski kraljevi dvor. Res pa je, da je dirkačeva družina kamero francoskim oblastem predala šele nekaj dni po nesreči, zato so se že pojavile špekulacije, da bi lahko posnetek izbrisali in s tem zakrili sledi domnevno nevarne in prehitre vožnje, čeprav je Schumacherjeva predstavnica za stike z javnostmi Sabine Kehm tovrstna ugibanja takoj odločno zanikala. A tudi če namigovanja držijo, naj bi resnico razkril drugi posnetek Schumacherjeve nesreče, ki naj bi ga posnel 35-letni nemški turist, saj je želel v objektiv ujeti dirkaško legendo. Ta naj bi posnetek že izročil francoskim oblastem, ni pa izključena možnost, da nesreče nekdanjega dirkača ni posnel še kakšen izmed radovednih turistov, ki so se takrat nahajali v priljubljenem smučarskem letovišču.

Meribelske snežne strmine je dobro poznal, saj naj bi z družino tu počitnikoval že več let.
Meribelske snežne strmine je dobro poznal, saj naj bi z družino tu počitnikoval že več let. FOTO: Reuters
Drži, da se upravljavec smučišča že pripravlja na milijonsko tožbo družine Schumacher?

Upravljavec smučišča v Meribelu, na katerem se je ponesrečil Schumacher, naj bi po poročanju nemških medijev že najel priznanega odvetnika Mauricea Bodecherja, ki velja za strokovnjaka na področju odškodninskih tožb zaradi nesreč pri smučanju, to pa naj bi bil jasen dokaz, da se že pripravljajo na morebitno večmilijonsko tožbo družine legendarnega dirkača Formule 1. Bodecher je do leta 2010 pravno zastopal francosko smučarsko zvezo, zato ni dvoma, da podrobno pozna to področje in bo zagotovo skušal dokazati, da je bilo neurejeno območje polno skal in naritega snega ustrezno označeno.

Je res, da je Schumacher napisal oporoko?

Drži! Michael naj bi že leta 2010 za enega izmed nemških medijev izjavil, da je že napisal oporoko, saj ima navsezadnje družino, za katero ne želi, da bi se ob njegovi morebitni smrti sprla zaradi ogromnega premoženja. Ob tem je poudaril, da tega ni storil zato, ker je dirkač Formule 1, temveč predvsem zaradi nesreč, ki se lahko hitro pripetijo v vsakdanjem življenju. Na vprašanje, koga je vključil v delitev svojega bogastva, je spretno odgovoril, da so v dokumentu omenjeni vsi, ki bogatijo njegovo življenje.

Je res, da gre Schumacherju na bolje?

Žal, ne. Njegovo zdravstveno stanje naj bi bilo ob manjših nihanjih kritično, a stabilno, zdravnike pa naj bi zelo skrbeli rezultati zadnjega slikanja možganov. Od enega izmed zdravnikov v bolnišnici, v kateri leži Schumacher, naj bi nemški mediji izvedeli, da naj bi se njegovo stanje po tem sicer ponovno nekoliko izboljšalo, a se spreminja iz ure v uro, kar naj bi bil tudi razlog za to, da so zdravniki skopi z informacijami novinarjem. Tako je nemogoče napovedati tudi to, kdaj naj bi legendarnega dirkača poskušali zbuditi iz umetne kome.

Je res, da je Schumacher pravi 'stiskač' in je imel zato ob nesreči pritrjene izposojene smuči, na glavi pa ceneno čelado?

Ne drži! Schumacher naj bi se kot navdušen smučar zavedal pomena kvalitetne opreme. Čelada naj bi tako ustrezala vsem standardom in naj bi sodila v višji cenovni razred, smuči pa naj bi si izposodil, ker naj bi pred nakupom nove opreme želel testirati nov model smuči, ki so bile na voljo na smučišču, ter tako preveriti, če ustrezajo njegovi tehniki smučanja. Po besedah predstavnika izposojevalnice smučarske opreme na smučišču v Meribelu naj bi bila to stalna praksa smučarskih navdušencev, kakršen je Schumacher, saj naj bi nenehno posodabljali svojo opremo in želeli biti na tekočem z novostmi.

Je res, da Facebook noče umakniti strani z naslovom R.I.P. Michael Schumacher?

Res je. Takoj po Schumacherjevi nesreči so se na družbenem omrežju Facebook pojavile strani, na katerih so se oboževalci poslavljali od dirkača in izrekali sožalje družini. Njegova družina se je pritožila in prosili za blokiranje teh strani, a odgovor je bil jasen: »Tovrstne strani ne kršijo naše politike poslovanja,« naj bi sporočili predstavniki Facebooka, kar torej pomeni, da po njihovih standardih ni sporno, če za mrtvega proglasijo nekoga, ki še živi.

Michael je medijem večkrat zatrdil, da je imel pri izbiri življenjske partnerice veliko srečo, saj ni veliko žensk, ki bi bile pripravljene prenesti toliko adrenalina, kot ga je v 22-letni zvezi njegova žena Corinna.
Michael je medijem večkrat zatrdil, da je imel pri izbiri življenjske partnerice veliko srečo, saj ni veliko žensk, ki bi bile pripravljene prenesti toliko adrenalina, kot ga je v 22-letni zvezi njegova žena Corinna. FOTO: Reuters

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 549