Moskisvet.com
Kondom prihodnosti

Novice

Najtanjši je kitajski!

N.J.
21. 02. 2014 08.21
17

Kitajski proizvajalec je izdelal najtanjši kondom iz lateksa, ki je debel le 0,036 milimetra, je danes sporočila Guinnessova knjiga rekordov.

Kondom
Kondom FOTO: iStockphoto

Kondom, imenovan AONI, ki ga je izdelalo podjetje iz Guangzhoua, je s tem podrl rekord, ki so ga imeli prej v rokah Japonci. Njihov kondom je v debelino namreč meril 0,038 milimetra. Kitajsko podjetje sicer izdela 200 milijonov kondomov na leto, večino pa jih prodajo na domačem trgu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kondomi so sicer – poleg vzdržnosti – edina zaščitna metoda, ki ne ščiti le pred neželeno nosečnostjo temveč tudi pred okužbo z nevarnimi spolno prenosljivimi boleznim, še posebej virusom hiv. Da so pri tem učinkoviti pa je seveda pomembno, da ga pravilno uporabljate. Ker so statistike že večkrat pokazale, da mnogo ljudi (ne le najstniki!) napačno uporablja kondome, ne bo škodilo, če še enkrat povzamemo osnovna navodila za uporabo.

Kako torej pravilno uporabiti kondom? Prvo pravilo je, da imate kondom pravilno shranjen – torej ne na soncu ali izpostavljenega ekstremnim vremenskim razmeram, v denarnici … Shranjenega imejte nekje, kjer se ne bo mogel poškodovati. Preden kondom uporabite, preverite njegov rok uporabe, ki mora biti odtisnjen na zavojčku ali škatlici.

Ko kondom jemljete iz zavojčka, si ne pomagajte z ostrimi predmeti, zobmi ali nohti, ki ga lahko poškodujejo. Prav tako pazite, da ga med odvijanjem ne poškodujete z nohti ali nakitom. Ko kondom nataknete na penis, pustite začetni del kondoma, ki deluje kot nekakšen rezervoar za semensko tekočino ob izlivu, prazen, in iz njega iztisniti zrak. Kondom zatem odvijte vzdolž penisa, vse do korena. Po koncu spolnega odnosa, torej po izlivu, izvlecite penis iz nožnice še v erekciji, da boste zmanjšali verjetnost, da bi kondom zdrsnil s penisa in bi se vsebina razlila v notranjosti nožnice, pri tem pa kondom čvrsto držite ob korenu penisa. Penis nato dobro umijte.

Skupaj s kondomom ne uporabljajte oljnih lubrikantov, mazil, olj ali vazelina, ki topijo lateks in uničujejo kondom. Uporabljajte le lubrikante na vodni osnovi. Če kondom poči, uporabite spermicidno kremo in v 24 urah obiščite ginekologa, da vam predpiše jutranjo tabletko oziroma t.i, tabletko za prekinitev nosečnosti, če se bojite neželene nosečnosti.

Kondom
Kondom FOTO: Thinkstock


 

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578