Moskisvet.com
image (28)

Novice

Odkrili 600 skrivnostnih grobov s pari, ki simbolizirajo spolni akt

N.J.
09. 01. 2014 10.26
35

V sibirski vasi Staryi Tartas so znanstveniki odkrili 600 približno 3500 let starih skrivnostnih grobov, v njih pa okostja desetine objetih parov. S pomočjo DNK analize se sedaj trudijo odkriti, zakaj so pare pokopali objete.

Ruski znanstveniki se trudijo razkriti skrivnosti 3500 let starih grobov iz bronaste dobe, ki so jih odkrili v vasi Staryi Tartas v Sibiriji, v katerih so pokopani pari, položeni v večni objem. Izmed 600 grobov je več ducat takšnih, v katerih pari okostij ležijo obrnjeni eden proti drugemu, da simbolizirajo spolni akt, njihove dlani pa so sklenjene. "Arheologi se trudijo iskati razlage in verjamejo, da bodo DNK testi pokazali prave odgovore," piše The Siberian Times.

Po eni izmed teorij naj bi skupni grobovi kazali na začetek nuklearne družine, druga teorija pa pravi, da naj bi po smrti moškega ubili še ženo in jo pokopali skupaj z njim. Po tretji teoriji naj bi pare prostovoljno pokopavali v 'spolnem aktu', poroča Siberian Times, lahko pa da so poleg moških pokopavali žrtvovana mlada dekleta, s katerimi so jih nato položili v spolni akt. Kakor koli že, so na zahodu Sibirije odkrili še druge grobove, v katerih so odrasle pokopavali skupaj z otroki.

Profesor Vyacheslav Molodin, vodja raziskave na arheološkem in etnografskem inštitutu Ruske akademije za znanost pravi: "Lahko si domišljamo, kaj se je zgodilo. Lahko, da je mož umrl, ženo pa so ubili, da bi bila pokopana z njim, lahko da so grob pustili odprt, dokler nista umrla oba in položili vanj najprej enega in kasneje drugega, naposled pa oba zagrebli, lahko pa da je dejansko šlo za istočasno smrt." Enako komplicirano je pri grobovih, v katerih je odrasel pokopan z otrokom. "Lahko da gre za očeta in sina, mamo in sina ali hči, teto in nečaka .... Lahko pa da osebe sploh niso povezane." Prav zato so v teku DNK analize. Ker pa so preiskave drage, potekajo počasi.

Obstaja pa še ena možna razlaga. Profesor Lev Klein iz sanktpeterburške univerze verjame, da so grobovi s pari povezani z vero v reinkarnacijo in 'dikša' rituale. "Moški je v času svojega življenja daroval svoje telo in ga žrtvoval vsem bogovom. 'Dikša' je pomenil drugo rojstvo, da bi zaključili ta ritual, pa je spolni akt v grobu simboliziral spočetje," pojasnjuje. "Z drugimi besedami: po smrti je moral moški spolno občevati z žensko, da je zanosila." Da je posthumno oplodil žensko, verjame, da so morali zato žrtvovati mlado dekle ali žensko ter jo poleg moškega trupla položiti tako, da sta trupli nakazovali na spolni akt.

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 616