Moskisvet.com
Zakaj ženske vedno zaspijo med... - 4

Novice

Misteriozna bolezen, ki buri duhove

N.J.
21. 07. 2015 07.41
9

Še leta 2013 je več deset prebivalcev kazahstanskih mestec Kalachi in Krasnogorski nepričakovano zaspalo zaradi misteriozne bolezni, glede katere sicer obstaja veliko teorij, a niti ena konkretna diagnoza.

Zakaj ženske vedno zaspijo med... - 4
Zakaj ženske vedno zaspijo med... - 4 FOTO: Google

Zdravniki nikakor niso mogli ugotoviti, kaj se je zgodilo s številnimi prebivalci, ki so se po daljšem spancu pritoževali še nad omotičnostjo, utrujenostjo, težavami s spominom in celo halucinacijami. Zdravniki so s seznama povzročiteljev izključili virusne in bakterijske okužbe, recimo meningitis, v vodi in zemlji na tistem območju tudi niso našli nikakršnih kemikalij, oziroma nobene posebnosti, ki bi pomagala pojasniti ta pojav.

Kot pričajo tamkajšnji prebivalci, zbolevajo vsi - starejši in mlajši. Nekateri spijo po ves teden, otroci se vedejo, kot bi bili opiti, oči se jim zapirajo. Nekateri so celo prepričani, da to povzročajo duhovi. Zli duhovi naj bi zapuščali njihova telesa in tedaj naj bi bili tako zelo utrujeni, da po več dni skupaj spijo.

Kriv rudnik v bližini?

Tamkajšnje prebivalstvo se že od nekdaj pritožuje nad zapuščenim rudnikom urana, toda rudarji iz bližnjega Krasnogorkega, ki so delali v tem rudniku, niso imeli takšnih težav. Vseeno pa so kazahstanske oblasti nedavno sporočile, da so imeli prebivalci le prav in da je težave povzročalo uhajanje ogljikovega monoksida iz rudnika, ki je zapuščen že od začetka 90. let.

Nekateri vseeno menijo, da to ni pravi odgovor na vprašanje, kaj povzroča zdravstvene težave prebivalcev. Prvi zabeležen primer te bolezni je Ljubov Belkoba, Vse se je začelo leta 2010, ko so mu najprej diagnosticirali možgansko kap, od tedaj dalje pa trpi za prej omenjenimi težavami. Po tem je število oseb s podobnimi težavami začelo strmo naraščati. Nekateri zdravniki so menili, da gre za encefalopatijo, ki bi ji lahko pripisali del simptomov. In tudi če bi to bila prava diagnoza, je zdravnike zanimalo, kaj je tisto, kar to bolezen povzroča. »Ne voliva na motne spanja, morda pri blagi obliki. Večina oseb naglo okreva in morda to povzroča kakšen virus ali pa gre za posledico onesnaženosti, saj imajo tudi povišano telesno temperaturo,« je dejal profesor Jim Horne, specialist za motnje spanja z univerze Loughborough.

Claude Piantadosti, pulmolog z univerze Duke se deloma strinja z diagnozo kazahstanskih oblasti. a meni, da gre v tem primeru vseeno za specifične simptome.

Plini res lahko predstavljajo težavo v rudnikih, a ogljikov monoksid nastaja pri izgorevanju, rudnik urana pa ni v pogonu že desetletja. Je rudnik morda še vedno aktiven?Strokovnjaki za ta vprašanja želijo zdaj ugotoviti, kolikšna količina tega nevarnega plina se nahaja v zraku in od kod sploh uhaja. »Težko je verjeti v to teorijo,« pravi Robert Ferrier, strokovnjak za varnost v rudnikih, ki dodaja, da je mogoče, da plini ostajajo ujeti v zaprtem prostoru, a da je težko, da se ob uhajanju v ozračje ne bi dovolj hitro razkadili. Za povzročanje takšnih težav bi morala biti koncentracija resnično velika, je prepričan.
Oblasti so med tem, še enkrat izdale izjavo, da v krvi obolelih ni sledi ogljikovega monoksida, čeprav so izvidi lahko negativni, če v obdobju od pojava težav do testiranj preteče preveč časa.
Piantadosi trdi, da je v resnici mogoče prej kriviti vse druge pline kot ogljikov monoksid, v tem primeru pa omenja celo psihološko komponento. V vsakem primeru oblasti ne želijo tvegati in so odločile, da bodo prebivalce preselili na drugo območje. Gre za množico nekaj sto prebivalcev. Če simptomi ne bodo izginili in se bodo pojavljali novi primeri, potem predvidevajo, da gre morda res za težave psihičnega izvora.
 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 616