Moskisvet.com
Baja California

Novice

Baja California: raj za deskarje ali pot v smrt?

V.H.
14. 05. 2024 04.44
0

Baja California velja za eno najbolj nasilnih zveznih držav v Mehiki, saj tam potekajo vojne med narko karteli. In prav to je tudi eden glavnih razlogov, zakaj ameriško ministrstvo svojim državljanom odsvetuje pot v ta konec sveta. In kakšni so previdnostni varnostni ukrepi, ki jih je dobro upoštevati?

Ensenada (Baja California) je le uro in pol oddaljena od ameriško-mehiške meje in leži na pacifiški obali Mehike. Priljubljena turistična destinacija se ponaša z rajskimi plažami z idealnimi pogoji tudi za deskanje. To pa privablja turiste, ki se radi odpravijo tja na deskarske počitnice. Med slednjimi so bili tudi Jake, Callum in Jack, ki so se, nič hudega sluteč, odpravili na dopust, s katerega se niso več vrnili živi. Več pa v nadaljevanju. 

Iskanje pogrešanih turistov
Iskanje pogrešanih turistov FOTO: AP

Dobro je vedeti v kaj se spuščamo – večja previdnost

Ameriško zunanje ministrstvo razvršča mehiške zvezne države na štiri načine, in sicer najstrožji nasvet je preprosto: ne odpotuj tja. Nanaša se na zvezne države Colima, Guerrero, Michoacán, Sinaloa, Zacatecas in Tamaulipas (vključno z Matamorosom) na vzhodni obali Mehike. 

Zvezna država Baja California je v drugi najhujši kategoriji, kar pomeni, da je dobro, da še enkrat premislite o potovanju tja zaradi kriminala, ugrabitev in celo umorov na manj turističnih območjih. Imejte v mislih, da občutek nevarnosti lahko pokvari tudi road trip oziroma sproščene počitnice.

Vsekakor je priporočljivo, da se držite glavnih cest in ne prepustite raziskovanju stranpoti, na primer neturističnih območij Tijuane. V to kategorijo dodatne previdnosti sodijo še zvezne države, kot so Chihuahua, Durango, Jalisco, Morelos, Sonora in Guanajuato (slednja vključuje San Miguel de Allende). 

Kortistne informacije, ki pridejo prav na poti 

Številne ceste do najlepših krajev so makadamske, zato je priporočljivo najeti terenska vozila s štirikolesnim pogonom. Prevzem in oddaja najetega avtomobila sta možna na različnih lokacijah, a je dobro vedeti, da lahko to dodatno poveča stroške. 

Poleg veljavnega vozniškega dovoljenja mehiška zakonodaja zahteva zavarovanje odgovornosti, ki je specifično prav za Mehiko. V Mehiki, torej tudi v Baji, se razdalje merijo v kilometrih, bencin pa se prodaja na litre. Pri načrtovanju poti je najbolje, da si označite vse bencinske črpalke, da se vam ne zgodi, da bi se znašli v zagati in kje obtičali brez goriva. 

V primeru, da vas na poti ustavi policija zaradi domnevnega prekrška in vam ponudi plačilo globe na mestu samem, je bolje, da prosite za uradne papirje in možnost plačila na policijski postaji ali po pošti (imate možnost še izpodbijati). 

Prav tako lahko pokličete informacije za pomoč turistom, kjer vam bodo lahko svetovali in vam dali dodatne napotke. Vsekakor pa bodite pripravljeni na občasne policijske kontrolne točke, kjer jih večinoma samo zanima, od kod ste prišli in kam greste.  

Zaskrbljujoči podatki

Mehiška statistična agencija (INEGI) beleži tudi podatke o žrtvah za kazniva dejanja umora, ugrabitve, izsiljevanja, nasilja, korupcije, ugrabitve in trgovine z ljudmi, kot tudi za ukradena vozila v Mehiki.

Po novejših statističnih podatkih je bilo že samo v obdobju od januarja do marca 2024 zabeleženih več kot 500 tisoč primerov domnevno kaznivih dejanj. Od tega v Baji California malo manj kot 30 tisoč. 

V letu 2022 se je v Mehiki zgodilo več kot 30 tisoč umorov, kar pomeni, da je stopnja umorov približno 25 na 100 tisoč. 

Ubiti turisti
Ubiti turisti FOTO: AP

Nedavni odmevni dogodek na severozahodu Mehike – trojni umor

Ne glede na vsa opozorila so tudi manj varni kraji še vedno nadvse priljubljeni med turisti, a takšne zgodbe se lahko tudi zelo slabo končajo. 

Brata 30-letni Jake in 33-letni Callum Robinson iz Avstralije ter 30-letni Američan Jack Carter Rhoad so počitnikovali v bližini priljubljenega mehiškega turističnega mesta Ensenada. Bili so na deskarskih počitnicah, ko se je 27. aprila za njimi izgubila vsaka sled. Naposled so našli njihova trupla in izkazalo se je, da so umrli zaradi strelnih ran. Mehiške oblasti predvidevajo, da so bili ustreljeni, ker so se uprli med poskusom kraje njihovega vozila. 

Torej, pomembno je, da se pred odhodom v kateri koli kraj prej dobro informirate o tamkajšnjih razmerah in vseh potrebnih ukrepih, s katerimi lahko pripomorete k večji varnosti med samim potovanjem. 

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: latimes.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492