Moskisvet.com
Mirovni napitek, ki ga je oblikoval Matjaž Tomlje.

Novice

Slovenec pripravil posebno darilo za Donalda Trumpa

E.R.
22. 08. 2024 08.30
0

Matjaž Tomlje je včeraj v hotelu Grand Plaza predstavil iniciativo "Svetovni mir – Donald Trump".

Tradicija in nasledstvo dela Angele in Jožeta Borštnika iz Krke na Dolenjskem, ki sta varila sadjevec in brinjevec, poimenovana "mirovni napitek" in ga pošiljala predsednikom držav celega sveta z željo po svetovnem miru se nadaljuje. V projektu so sodelovale tudi svetovno prepoznavne osebnosti, med njimi najmočnejši možje sveta: ameriški predsedniki Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton, predsednik Sovjetske zveze Mihail Gorbačov in tudi papež Janez Pavel II. 

Matjaž Tomlje je pripravil mirovni napitek in oblikoval kovček, v katerem je kristalna steklenica s kozarcema, ki so jih izdelali prizadevni rogaški steklarji.

Primorski umetnik Ivo Kisovec je oblikoval dekoracijo kovčka z idrijskimi čipkami in motivi Vvaške situle, ki so simboli Slovenije. Zlato, ki je uporabljeno za dekoracijo kovčka, simbolizira svetlobo, ki pomeni mir, sočutje, prijateljstvo in ljubezen, nasproti temi, ki pomeni napuh, pohlep, sovraštvo in vojno. 

Tomlje je izpostavil pomen miru, ki je najpomembnejša vrednota, ki pogojuje ustvarjanje in srečo. Če želimo mir, moramo dvigniti našo zavest in se ne predajati čustvom jeze in sovraštva, ki rezultira v prepiru in vojni. Treba je uporabiti um (racio) in racionalno delovati brez slabih čustev ter uporabiti usmiljenje in odpuščanje, ki rezultira v miru. Prizadevanje za mir je dolgotrajen proces in če racionalno premislimo, kaj nam prinesejo prepir in vojne, vidimo, da so vojne popolnoma nesmiselne, saj sejejo smrt in razdejanje. 

Predstavitev darila
Predstavitev darila FOTO: Osebni arhiv Matjaž Tomlje

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578