Moskisvet.com
TRX

Novice

Je sploh še kaj boljšega kot to?

N.J.
03. 01. 2018 08.05
1

... začetek nečesa novega! Prvi dan v letu, prvi dan v tednu ... je sploh še kaj boljšega kot to, če se odločate za spremembo?

to do list
to do list FOTO: Thinkstock

Novoletne zaobljube niso nič novega. Gre za seznam želja, ciljev, ki si jih posameznik zastavi za prihodnje leto, novo leto pa služi kot nekakšna prelomnica, ki jo nekateri izkoristijo za začetek intenzivnejšega truda za doseganje ciljev.

Osnovna pravila, ki jih imejte v mislih ob sestavljanju seznama ciljev za prihajajoče leto:
– cilj naj bo realen, dosegljiv;
– izobesite list s cilji na vidno mesto;
– vztrajajte in se ne menite za mnenja drugih;
– majhen spodrsljaj ne pomeni katastrofe in razloga za obup;
– počnite to zase in zaradi sebe ter v tem uživajte. 

Bodite zmerni. Ste se odločili, da prenehate kaditi? Začnete telovaditi? Ali boste jedli bolj zdravo? Pri opuščanju razvad je težko reči, da se zadeve lotite postopoma. A ko gre za treninge in spremembo načina prehranjevanja, je včasih bolje postopoma, kot pa če se zadeve lotite radikalno. Če boste prvi teden ali dva pretiravali s treningi, vas bodo bolele mišice, preutrujeni boste in vse skupaj boste še prehitro obesili na klin. Enako je s prehrano. Če boste naenkrat črtali vso nezdravo hrano in si ne boste privoščili niti enega dneva v tednu 'off', se vam bo vse skupaj uprlo in kmalu se boste znašli na stari poti. Bodite zmerni. Začnite z vadbo 3-krat tedensko. Jejte zdravo 6 dni v tednu in si rezervirajte nedeljo za nekaj po vašem okusu ... lažje vam bo.

Sproti zapisujte napredek. Pišite si, koliko dni že ne kadite. Koliko treningov je za vami, merite obsege, zapisujte si, koliko kilogramov ste že stopili.To vam bo dajalo dodatno motivacijo in zagon, da boste vztrajali še naprej. Premnogi se obljub držijo le kakšen teden ali dva in se nato znova prepustijo staremu življenjskemu toku, ki jih je nosil, preden so (vsaj navidezno) obrnili nov življenjski list. Zakaj bi bili med njimi?

Letos ni izgovorov

Nekateri potrebujejo dejanski začetek 'nečesa', da se lotijo življenjskih sprememb. Naj bo to januar kot začetek novega leta in priložnost za spremembo, 1. dan katerega koli meseca, 1. dan v tednu ... Letos je 1. januar kar ponedeljek, zato je to dvojni razlog, zakaj se lotiti prav na ta dan.

"Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri"

Tako pravi star pregovor, ki pa ga v resničnem življenju žal ne jemljemo preveč resno. Sploh ko imamo v mislih velike spremembe, od diet do redne vadbe in novega življenjskega sloga. Takrat je najljubši dan za nov začetek "jutri". In kaj pravite na ponedeljek? Prvi dan v tednu kar kliče po obračanju novega lista, novem začetku po dvodnevnem predahu, novih dogodivščinah in tudi obveznostih. Če čas od ponedeljka do petka namenimo načrtom za vikend, od zabave do prostega časa, naj čas od petka popoldne do ponedeljkovega jutra poteka v znamenju velikih priprav na pomemben trenutek: načrtovanje športnih aktivnosti, najprimernejša dieta, delovne zmage v novem tednu, v novem letu.

V ponedeljek nastopi nov ciklus 

Vse življenje, delo, zabava in počitek, potekajo v določenih časovnih intervalih. Teden je sestavni del meseca, mesec leta in tako vsi skupaj plešemo velik ples. Kot smo ob prehodu v novo leto polni načrtov in zaobljub, lahko računamo na vse ponedeljke v tekočem letu. Dobra stran prvega dne v tednu je tudi, da ni treba prav dolgo čakati na novo priložnost. A previdno, saj čas teče in "priložnost zamujena, ne vrne se nobena".

1. januar
1. januar FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 630