Moskisvet.com
image (28)

Novice

Letalo prihodnosti

A.M.
31. 08. 2012 08.25
4

Nasa je 'splavila' prototip svojega futurističnega letala. Nova oblika obeta revolucijo v letalskem prometu.

Nasin prototip letala X-48C, ki ga razvijajo v sodelovanju z Boeingom in ameriškimi letalskimi silami, je prvič poletel. Model v merilu 1:12, ima razpon kril 6 metrov in tehta dobrih 200 kilogramov. Prototip so upravljali na daljavo, pred gradnjo večjega modela pa bodo opravili še nekaj testnih poletov.

Prototip doseže višino 3.000 metrov, v zraku pa lahko ostane do pol ure. Letalo je hibrid med konvencionalnim letalom in letečim krilom. Upravljanje je enako klasičnim letalom, obenem pa X-48C ponuja kopico prednosti. Zaradi sodobne zasnove je letalo bolj aerodinamično in posledično bolj ekonomično. Pogonski motorji so nameščeni na hrbtu letala in povzročajo veliko manj hrupa, letalo pa ni opremljeno z okni za potnike.

Pravi X-48C bo nared v roku desetih let, premer kril bo znašal 70 metrov, tovor ali potnike pa bo lahko prepeljal do 20.000 kilometrov daleč.

Ker letalo ni opremljeno z okni za potnike, ga bodo sprva zagotovo uporabljali v vojaške namene, v komercialne namene pa bodo letalo opremili s prikazovalniki za potnike.

 

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 607