Moskisvet.com
Otrok

Novice

Edini, ki lahko razvaja vse zadnjice

A.M.
10. 08. 2012 08.27
0

Ljudje menda na straniščni školjki preživimo tri leta svojega življenja …, za moški spol pa bi mogoče dodali še kakšno leto več.

Stranišče med moško populacijo velja za nekakšno svetišče. Keramično pribežališče, ki ga moški obiščemo, ko smo v stresu, imamo psihične težave, nam kdo "teži" ali nas tja preprosto preženejo biološke potrebe. Straniščna školjka je kraj miru, sprostitve, meditacije in izobraževanja … in večino časa nam ob tem dela družbo toaletni papir.

Majhen večslojni zvitek, ki po opravljenem straniščnem postopku pripomore k higienskemu in preprostemu epilogu, v sili pa se izkaže tudi kot učinkovito sredstvo za čiščenje vizirja na čeladi, brisanje nosu, odstranjevanje nadležnih žuželk, obmetavanje prijateljev ali za pripravo "gnezda" na javnih wc-jih (higiensko oblaganje wc-školjke). In čeprav je straniščni papir dandanes samoumeven kot gravitacija, včasih temu ni bilo tako.

Prve omembe straniščnega papirja segajo v 14. stoletje, ko so podjetni Kitajci v ta namen uporabili papirne lističe. Pred tem znanstvenim prebojem … in nemalokrat tudi po njem …, pravzaprav se kakšne od pradavnih in preizkušenih metod uporabljajo še danes – so ljudje uporabljali naravnejše rešitve – umazano delo so opravljali rastlinski listi, školjčne lupine, koruzni storži, v določenih kulturah pa kar leva roka in malce vode. Svetle izjeme pri tovrstnem početju so gotovo stari Rimljani, ki so svoje zadnje plati čedili s spužvo (če je imela srečo, so jo pred tem pokončali), ki so jo navezali na palico in pomočili v slano vodo.

Evolucija celuloznega izuma tisočletja je sledila leta 1857, ko je pretkani Joseph Gayetty papir prvič navil na rolico in ga za nameček še navlažil z aloe vero. Dve desetletji pozneje sta brata Scott ustanovila tovarno, v kateri sta proizvajala neperforiran toaletni papir, še desetletje več pa so potrebovali, da so na rolice začeli navijati perforiran wc-papir. Ker takrat reciklaža še ni bila kaj prida razširjena, so tudi toaletni papir izdelovali neposredno iz lesene mase in nemalokrat se je zgodilo, da je uporabnike neprijetno presenetila kakšna trska. Težavo so rešili kakšnih petdeset let pozneje, v tem času pa je zadnjice začel razvajati tudi dvoslojni toaletni papir.

Mogoče boste v prihodnje po ustrežljivem zvitku papirja segli malce manj samoumevno in z malce več spoštovanja.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578