Moskisvet.com
Damjan Murko

Glasba

Ti so najboljši!

N.J.
19. 12. 2013 08.29
2

Vse je lepše v dvoje. In tako je očitno tudi na glasbeni sceni, kajti na lestvicah lahko zasledimo vse več duetov. Kateri glasbeni dueti so se uvrstili na lestvico najboljših duetov vseh časov?

Če potujemo kakšnih 50 let v preteklost, ni težko najti glasbenih uspešnic. Veliko težje je z njimi oblikovati seznam in določiti, katera si je zaslužila prvo, katera zadnje mesto in katera se na lestvico sploh ni uvrstila. Kakor koli že pa na spletu obstajajo številne lestvice, na katere se uvrščajo bolj ali manj isti glasbeni dueti. Predstavljamo seznam duetov, ki so imeli verjetno največji vpliv na glasbeno industrijo – s komercialnega in kulturnega vidika. Na dnu članka pa vas čaka še presenečenje!

10. Usher in Alicia Keys: My Boo

Njuni karieri sta do danes že nekoliko potonili, no, Alicia se je letos zopet pririnila na lestvice, prav gotovo pa sta bila oba glasbenika na svojem vrhuncu leta 2004. Tedaj sta tudi združila moči in izdala pesem My Boo, ki je postala nemudoma prava uspešnica.



9. Barbra Streisand in Donna Summer: No More Tears (Enough is Enough)

Če je v 70. letih prevladovala disco glasba, se je Barbra Streisand še kako zavedala, da bo na glasbeni sceni obstala le, če bo svojemu albumu dodala nekaj glamurja. K sodelovanju je povabila disko divo Donno Summer in skupaj sta posneli pesem No More Tears (Enough is Enough) in se povzpeli visoko po Billboardovi lestvici najbolj vročih 100 novembra 1979. Zanimivo je, da pevki pesmi nikoli nista skupaj odpeli v živo, kljub prošnjam oboževalcev.

8. Paul McCartney in Michael Jackson: Say, Say, Say

Leta 1983 sta moči združila dva najbolje prodajanih glasbenikov vseh časov in kot rezultat je v studiu nastala super uspešnica Say Say Say, ki se je izkazala za enega njunih največjih hitov v karieri. Pesem se je bohotila na vrhu Billboardove lestvice vročih 100 kar 6 tednov zaporedoma, kar je bil tedaj rekordni dosežek.

7. Brandi in Monica: The Boy Is Mine

Čeprav ne v resnici, sta se Monica in Brandi leta 1998 glasbeno spopadli za pozornost moškega in nastala je uspešnica The Boy Is Mine. V resnici je pesem odgovor na še eno uspešnico Paula McCartneyja in Michaela Jacksona z naslovom The girl Is Mine, je pa tedaj porušila vse rekorde – na Bilbboardovi lestvici Hot 100 se je na vrhu obdržala kar 13 tednov zaporedoma, kar je bil rekordni dosežek za katerikoli duet v zgodovini lestvice.

6. Diana Ross in Lionel Richie: Endless Love

Glas Diane Ross je bil v primerjavi z globokim in močnim glasom njenih sodobnic Arethe Franklin, Chake Khan in Donne Summer izjemno nežen, a Diane zato ni ostala neopažena. Ko je k sodelovanju povabila izvrstnega Lionela Richia, je njuno sodelovanje leta 1981 obrodilo hit Endless Love. Pesem še danes velja za eno najbolj poslušanih: devet tednov je bila na vrhu lestvice Billboard Hot 100, sicer pa je lestvico polnila skupno kar 27 tednov.

5. Mariah Carey in Whitney Houston: When You Believe

Čeprav je med njima obstajalo večno rivalstvo, sta leta 1998 odlični vokalistki Mariah Carey in danes žal že pokojna Whitney Houston združili vokale in nastala je uspešnica When You Believe. Pesem se je seveda takoj uvrstila na vse svetovne glasbene lestvice, čeprav je sčasoma le-te zapustila, pa se je povpraševanje po pesmi znova povečalo po smrti Houstonove leta 2012.

4. George Michael in Aretha Franklin: I knew You Were Waiting (For Me)

Ko se za sodelovanje odločita dva glasbena velemojstra, kaj manj od uspešnice sploh ne moremo pričakovati. Leta 1987 je tako izšel njun skupni hit I knew You Were Waiting (For Me), ki je obudil kariero kraljice soula.

3. John Travolta in Olivia Newton John: You're The One That I Want

Težko bi našli koga, ki ne pozna filmske uspešnice Grease (Briljantina). Film, o katerem se je začelo na veliko govoriti leta 1978, pa je prinesel tudi glasbeno uspešnico You're The One That I Want, na katero še danes poplesujejo mladi in stari.

2. Frank Sinatra in Ella Fitzgerald: The Lady is a Tramp

Še eden od duetov, mimo katerih resnično ne moremo. 'The Voice' in 'The First Lady of Song' sta se združila v 50. letih prejšnjega stoletja, kot rezultat pa je nastal komad 'The Lady is a Tramp'. Pesem je zaradi kombinacije jazz glasbe in prijetne melodije postavila visoke standarde za vse naslednje duete.

1. Michael Jackson in Janet Jackson: Scream

Brat in sestra sta s pesmijo prav gotovo spremenila dojemanje pop/rock glasbe. Čeprav pesem nikoli ni prilezla na vrh najbolj prestižne Billboardove lestvice vročih 100 (najvišje se je uvrstila na 5. mesto), pa je velike uspehe žela gledanost glasbenega spota. Pri njegovi izdelavi so sodelovali štirje koreografi, Jacksonova pa sta med snemanjem dala vse od sebe. Postavila sta nove smernice pop/rock glasbe in plesa, ki jih mnogi uporabljajo še danes.



Tudi Fredi Miler in Damjan Murko – malo drugače!

Dueti pa so popularni tudi pri nas. In če je v tujini pomembno sodelovanje, smo Slovenci poznani bolj po tem, da se ukvarjamo s tem, kdo je komu konkurenca. Namesto da bi svoje moči združila (za kar smo jima verjetno vsi hvaležni), se bosta tako tokrat v oddaji Je bella cesta s Klemnom Slakonjo prvič v zgodovini v pevskem dvoboju pomerila Fredi Miler in Damjan Murko!

Klemen bo poleg tega tudi tokrat poskrbel za muzikalne ritme in to v stylingu, ki bo vsekakor pritegnil pozornost, dočakali boste Jezusa Kristusa, dolgo pričakovan razplet pa bo doživela tudi telenovela. A konca ni za rakrivati vnaprej! Večer vrhuncev s Klemenom Slakonjo, torej. Ja Jebella cesta, zakaj pa ne? V četrtek ob 20.00 na POP TV!

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 616