Moskisvet.com
Kim Džong Un - 4

Novice

Kim Džong Un: Znova je sejal smrt

N.J.
08. 07. 2015 07.35
59

Nezadovoljni diktator Kim Džong Un se je pojavil na otvoritvi letališča, svoje nezadovoljstvo pa očitno 'rešil' na njemu najbolj poznani način – arhitekta je dal usmrtiti.

Letališče Pjongjang - 1
Letališče Pjongjang - 1 FOTO: Reuters

Kim Džong Un, severnokorejski diktator, naj bi dal usmrtiti arhitekta letališča v Pjongjangu, ker naj ne bi bil zadovoljen z videzom letališča, poročajo tuji mediji. Konec preteklega meseca je opravil ogled novo zgrajenega letališča, katerega otvoritev je bila 1. julija, med dogodkom pa se je ponosno nastavljal fotografskim objektivom v družbi mlade soproge Ri Sol Ju. Spremljala ga je manjša delegacija in skupaj so si ogledali notranje luksuzne prostore letališča.

Na uradni otvoritvi bi se moral prikazati tudi arhitekt, avtor projekta, a to ni bilo mogoče: Ma Won Chun, nekdanji direktor oddelka za projektiranje državnega obrambnega odbora in vodja arhitektov najpomembnejših severnokorejskih projektov je bil preteklega novembra usmrčen skupaj s še drugimi petimi visokimi funkcionarji in uradniki med enim diktatorjevih izbruhov, poročajo tuji mediji. Uradno naj bi bil razlog »koruptivna praksa in pomanjkanje nadzora nad naročili«. Vseeno pa naj bi bil pravi razlog le nezadovoljstvo Kim Džong Una. »Napake so se pokazale v zadnji fazi gradnje terminala 2,« naj bi dejal diktator. »To pa zato, ker projektanti niso upoštevali arhitekturne lepote, ki je življenje, duša in srce, ki krepi karakter in narodno identiteto. Zdaj je treba spremeniti konstrukcijo terminala, da bo postal ikona Severne Koreje, obraz dežele in vhodna vrata Pjongjanga.«

Letališče Pjongjang - 6
Letališče Pjongjang - 6 FOTO: Reuters

Letališče je zdaj odprto in severnokorejska propaganda se je že začela: prikazujejo luksuzne prostore letališča, promovirajo moderen videz zgradbe, zasnovo z okrepčevalnico, lekarno, zlatarno, celo čokoladno fontano in drugimi luksuznimi detajli. Nova zgradba je kar šestkrat večja od stare, zgradili pa naj bi jo predvsem zato, da bi pritegnili turiste in da bi lahko sprejemali lete iz Kitajske in Rusije. Zaenkrat je število potnikov še majhno: predvsem so to kitajski turisti ali pa kakšni funkcionarji.
Kje je Severna Koreja pridobila sredstva za gradnjo tega kompleksa mediji ne poročajo, se pa država spopada z veliko krizo; pomanjkanje hrane, pitne vode in elektrike ter slabe življenjske razmere so tam že nekaj običajnega.

 

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 616