Moskisvet.com
Oče

Novice

Kdo je zdaj pravi mačo 21. stoletja?

U.S.
14. 08. 2014 07.58
7

Le redko kateri moški se odloči in izkoristi očetovski dopust po rojstvu otroka v celoti. Ja, tudi pri nas je tovrstna praksa bolj kot ne redka in precej nepriljubljena izjema, saj tovrstne moške prijatelji radi označijo za šibke, netipične in preveč poženščene, česar pa seveda nihče noče.

Oče
Oče FOTO: Profimedia
Podoba pravega moškega v družbi še vedno temelji na klasičnih stereotipih: ima veliko mišične mase, ima 'krepak' ali vsaj nekoliko bolj globok glas, je tehničen tip, rad pije pivo ali vino in se veliko druži s prijatelji.

Takšne možate moške najdemo povsod – v reklamah, epskih pesmih, v filmski industriji, skratka v vsem, kar nas obdaja. Ja, takšne mačo moške seveda najdemo tudi v naši okolici, kar pa še ne pomeni, da so drug za drugim brezsrčneži, ki si ne želijo ustvariti družine in zaživeti povsem običajnega družinskega življenja. Vse več je namreč na drugi strani tudi takšnih, ki s svojo izbranko uživajo v čarih očetovstva že vse od trenutka, ko izvedo, da bodo dobili težko pričakovanega naslednika.

Oče
Oče FOTO: Profimedia

Številke govorijo zase

Ne glede na vse pa so pretirano skrbni in vestni očetje, ki kar naenkrat nimajo več časa za posedanje v lokalu, gledanje tekem skupaj s prijatelji in za divje nočne zabave, še vedno pogosto tarča posmeha. Zato to svojo skrbno vlogo očeta marsikdaj skrivajo, saj bi v nasprotnem v družbi postali precej manj priljubljeni, ugotavljajo strokovnjaki na podlagi rezultatov zadnjih raziskav, ki so pokazale, da se posledično tudi vse manj moških odloča za koriščenje očetovskega dopusta v celoti. Deloma krivdo pripisujejo trenutnemu gospodarskemu stanju v svetu, saj se marsikdo v strahu, da bi ostal brez službe, odpove neplačanemu dopustu, do katerega je sicer upravičen, deloma pa seveda imidžu, ki bi ga s pretirano skrbjo za dom in družino, pokazal svetu.

Se strinjate s tem ali verjamete, da je moški na očetovskem dopustu nekaj povsem običajnega – človek, ki gre v korak s časom? Je to torej pravi mačo 21. stoletja?

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578