Moskisvet.com
Severina

Novice

Kdo bo prevaral koga?!

N.J.
18. 04. 2013 10.54
3

Postavite se v vlogo cenilca škode. K vam pride stranka s popolnoma razbitim avtomobilom, istočasno pa trdi, da mu je škodo na avtomobilu v avtopralnici povzročila Severina. Bi mu verjeli? Prav gotovo bi pomislili na zavarovalniško goljufijo, mar ne?

Priljubljena hrvaška pevka Severina je sodelovala pri snemanju videa v sklopu kampanje o zavarovalniških goljufijah. V roke je dobila macolo, železno krtačo in palico, z vsemi temi predmeti pa se je izživljala nad jeklenim konjičkom. Vanj je brcala, drgnila po karoseriji in tolkla z vso močjo. Rezultat? Duhovit video, v katerem cenilec škode pri Zavarovalnici Triglav ne verjame stranki, da mu je škodo na avtomobilu v avtopralnici povzročila Severina.

Zavarovalniške goljufije so kaznivo dejanje!

Ko sklenemo zavarovanje, nam zavarovalnica ponudi pomoč v primeru škodnega dogodka. Sklenjena polica pa daje tako zavarovancu kot tudi zavarovalnici možnost, da pojasnita vsak svojo plat zgodbe in svoje zahteve ter odločitve.

Zavarovalniške goljufije so ena od večjih skupin zavarovalniških prevar poleg ponarejanja in korupcije, glavni motiv za goljufijo pa je finančna korist. O goljufiji govorimo, ko posameznik namerno povzroči škodo ali uničenje stvari, sklene zavarovanje po škodnem dogodku ali z neresničnimi in napačnimi informacijami ali predloži lažne dokumente, in to z enim samim ciljem – da bi od zavarovalnice prejel odškodnino. Za zavarovalniške goljufije je v Sloveniji zagrožena kazen do enega leta zapora v primeru, da je bila goljufija načrtovana in še ne izvedena, do tri leta zaporne kazni pa grozijo tistemu, ki je goljufijo že izpeljal, torej vložil lažno prijavo škodnega dogodka. Če gre za zavarovalniško goljufijo, ki je storjena v hudodelski združbi, je posameznik lahko kaznovan z enim do deset let zapora.

Severina
Severina FOTO: Zavarovalnica Triglav

Goljufije so različne. Največkrat velja, da "priložnost dela tatu". Tako je največ goljufov takšnih, ki prijavijo škodni dogodek, ki se je dejansko zgodil, svojo izjavo pa pri tem prilagodijo – spremenijo kraj dogodka ali opišejo večjo škodo, kot se je dejansko zgodila. Nekateri goljufi škodo povzročijo sami in zavarovalnici kljub temu, da goljufijo običajno zelo hitro prepozna, povzročijo težave še s tem, da ogromno časa porabi za dokazovanje goljufije. Obstajajo pa tudi organizirani prevaranti. Kot pišejo na spletni strani Zavarovalnice Triglav, so ti na dejanje dobro pripravljeni, sodelujejo z zavarovalnico, v primeru zapleta pa posežejo po pravnih sredstvih – vključijo odvetnika, dokazni postopki v takih primerih pa so najtežji.

Akcija!

Da bi opozorili na škodljive posledice zavarovalniških goljufij, tudi za zavarovance, saj se posledično zaradi večanja stroškov zavarovalnice višajo tudi premije, in preprečili tovrstna dejanja, seznanili ljudi s problematiko prevar ter prikazali uspešnost zavarovalnice pri odkrivanju goljufij, so se v Zavarovalnici Triglav odločili izpeljati posebno kampanjo "Naj domišljije ne postanejo goljufije". Večino prevar namreč spremlja bujna domišljija prevarantov, ki imajo skrbno dodelan načrt, v katerega so včasih aktivno vključeni tudi zaposleni v zavarovalnici. Pri snemanju duhovitega videa za kampanjo je sodelovala tudi hrvaška estradnica Severina, ogledate si ga lahko spodaj!


 

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 616