Moskisvet.com
Kralj Karel III.

Novice

To je zaznamovalo prvo leto vladavine britanskega kralja

E.R.
09. 05. 2024 02.00
0

Karel III. je pred enim letom postal britanski kralj, njegovo prvo leto vladavine pa so zaznamovali bolezen, medijski pomp in protesti.

Pred enim letom, natančneje 6. maja 2023, je princ Charles uradno postal britanski kralj Karel III. in s svojo srčno zbranko Camillo stopil na balkon Buckinghamske palače, da bi kot novi britanski suveren pomahal zbrani množici. Ob strani so mu stali njegovi najdražji - žena in kraljica Camilla, njegov sin, princ William, njegova snaha, princesa Catherine, njuni otroci, njegova sestra Anne z družino ... Šlo je za idilični prizor, ki ga ni bilo moč videti vse od materinega kronanja daljnega 2. junija 1953.

Mahanje kralja in kraljice z balkona
Mahanje kralja in kraljice z balkona FOTO: AP

Karel III. je neuradno postal kralj po smrti svoje matere, kraljice Elizabete II., 8. septembera 2022 in po nekaj tednih so vsi trdili, da se je zamenjava oblasti zgodila precej lažje, kot je bilo pričakovano. Brez velikih sprememb, enako spodobno in predano.

Diagnosticirali so mu raka, to pa ni njegova edina zdravstvena težava
Preberi še
Diagnosticirali so mu raka, to pa ni njegova edina zdravstvena težava

Do samega kronanja sta se kralj in kraljica soočila z marsikaterim izzivom - od izida kontroverzne avtobiografske knjige princa Harryja z naslovom "Spare", v katerih je zbadal vse člane svoje družine, do zelo pomembnega državniškega obiska v Nemčiji in opravljanja številnih kraljeve dolžnosti, kjer so ju Britanci v čevljih prestolonaslednikov toplo sprejeli.

Sledilo je kronanje, ki je bilo vrhunski in seveda zgodovinsko izjemno pomemben dogodek, ki so se ga udeležili številni člani drugih kraljevih hiš. Na krono je čakal vse od svojega tretjega leta, ko mu je mama nadela naziv valižanski princ, ki se tradicionalno podeljuje prestolonaslednikom in izvira iz 13. stoletja.

Karel III kot dojenček
Karel III kot dojenček FOTO: AP

Karel III. in Camilla sta hitro sprejela uradne dolžnosti in obiskala Francijo, nato Kenijo, kjer je kralj omenil "nagnusno" ravnanje z ljudmi pod britansko oblastjo, nato sta govorila na konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah v Dubaju, povabila južnokorejskega predsednika Yoon Suk Yeola in prvo damo Kim Keon-Hee v goste.

Poglejte si nove britanske bankovce s podobo kralja Karla III.
Preberi še
Poglejte si nove britanske bankovce s podobo kralja Karla III.

Sam kralj je bil zadovoljen s tem, kako poteka njegova vladavina, zato je lani izdal tudi dokumentarni film o vsem, kar je naredil od smrti svoje matere. Poskušal je uvesti nekoliko bolj sodoben in odprt tip vlade, modernizirati monarhijo in jo še bolj odpreti ljudem, kar mu je v nekaterih segmentih tudi uspelo.

Kralj Karel III. je svojo novo funkcijo resno vzel in jo vse do začetka leta 2024 več kot dobro opravljal. Potem pa se je nad njegovo vladavino zgrnil črni oblak. Najprej je moral na operacijo prostate, ki ji je sledila diagnoza raka, nato pa je sledila še abdominalna operacija valižanske princese, ki ji je prav tako sledila še rakova diagnoza.

Kraljica Camilla, kralj Karel III., princ William, princesa Kate
Kraljica Camilla, kralj Karel III., princ William, princesa Kate FOTO: Profimedia

Bolezen kralja in princese Catherine je močno prekinila delovanje monarhije, čeprav sta kraljica Camilla in princ William vse dolžnosti nesebično prevzela na svoja pleča. V krizni situaciji se je izkazalo, da njihova služba za odnose z javnostmi sploh ne deluje, saj so izkušeno staro gardo, ki se je s kraljičino smrtjo upokojila ali preprosto zapustila kraljeve dvore, zamenjali neizkušeni, a očitno ambiciozni ljudje, ki so monarhiji povzročili veliko škodo. Podajanje polovičnih informacij, prikrivanje resnice, netransparentnost...vse to je povzročilo odmeven medijski trušč z namenom, da se izve resnica o tem, kaj se dogaja s kraljem in princeso.

Tako pogosto sta Diana in Karel III. skočila med rjuhe
Preberi še
Tako pogosto sta Diana in Karel III. skočila med rjuhe

Na koncu je morala princesa sama sporočiti, da je zbolela za rakom, kar je menda sprožilo odpuščanje v službi, ki bi to morala narediti bolj zvito in pametneje, kralj pa se je kljub zdravljenju nasmejan vrnil na delo in tako naredil konec zlobnim govoricam. 

Njegova vrnitev na javno prizorišče v zadnjem tednu je pomirila javnost, ki zdaj moli, da bo še valižanska princesa sledila trendu in okrevala, saj britanska monarhija že dolgo ni bila soočena s takšno krizo. Ob prvi obletnici kraljeve vladavine posebnega praznovanja ne bo, je pa kraljeva konjska artilerija v Green Parku ob tej priložnosti izstrelila 41 nabojev iz šestih topov v Hyde Parku.

Katera ženska je vzela nedolžnost princu Harryju?
Preberi še
Katera ženska je vzela nedolžnost princu Harryju?

A kolikor je dolga zgodovina britanske monarhije, tradicije, na katero so mnogi Britanci ponosni, se najdejo tudi tisti, ki bi jo radi odpravili. Manjša skupina nasprotnikov monarhije se je za kraljevo obletnico, ne ozirajoč se na bolezni in težave, zbrala na londonskem trgu Trafalgar s transparenti "On ni moj kralj", "On ima 39 milijonov funtov, mi pa nimamo nič", "Ukinite monarhijo". '.

Več o aktualnem dogajanju v kraljevih družinah si lahko kadarkoli preberete tudi na portalu Zadovoljna.si, pod rubriko Kraljevo!

Vabljeni pa tudi na VOYO, kjer si lahko kjerkoli in kadarkoli ogledate izjemno zanimive dokumentarne serije in filme, ki poglobljeno prikazujejo dogajanje na britanskem kraljevem dvoru. Med drugimi so vam na voljo Princ Harry: IntervjuAngleški dvor: spopad z medijiDiana: 7 dni, ki so pretresli svetCharles in Diana: Resnica o njuni poroki in Thomas Markle: Moja zgodba.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

 Vir: www.gloria.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400