Moskisvet.com
image (28)

Novice

Kaj so našli v Tihem oceanu?

S.R.
03. 02. 2012 10.31
15

Ta slika ni bila narejena s Photoshopom. Gre za primerek iz praktično neznane skupine t. i. ''supervelikanov'' iz reda rakov postranic ali bib (znanstveno ime Amphipoda), ki zrastejo tudi dvajsetkrat večji kot njihovi običajni sorodniki, v dolžino pa lahko merijo tudi več kot 30 centimetrov.

Amphipode velikokrat imenujejo tudi ''insekti morja'', najdemo pa jih v vseh morjih in oceanih sveta. Hranijo se pretežno z ostanki drugih bitij. Razen omenjene skupine ''supervelikanov'' ta bitja v dolžino običajno ne zrastejo več kot centimeter. Slednji pa lahko v dolžino merijo tudi več kot 30 centimetrov. Vodja odprave, ki je našel nenavadno bitje, Alan Jamieson z univerze v Aberdeenu je povedal, da ''bitje na otip sploh ni resnično, temveč je bolj podobno nekakšni plastični igrači''. Velikana so skupaj s kar nekaj drugimi primerki že novembra lani našli v globokomorski pasti, ki so jo nastavili štiri kilometre globoko v jašek ob otočju Kermadec (spadajo k Novi Zelandiji) v južnem delu Tihega oceana.

Med množico rib v pasti so raziskovalci presenečeni odkrili celo vrsto Amphipodov velikanov, čeprav Jamieson pravi, da pred tem niso imeli prav nobenih dokazov, da se ta bitja tam sploh nahajajo.
Velikane so prvič odkrili že leta 1899, ko sta se dva po naključju znašla v vlečni mreži ladje, ki je plula preko Atlantika. Nato so bitja za skoraj stoletje izginila v globine oceanov, nakar so jih znanstveniki s Havajev zopet fotografirali v severnem delu Tihega oceana. Največje do sedaj odkrito bitje iz skupine ''supervelikanov'' so našli leta 1983, ostanki živali pa so v dolžino merili kar 33 centimetrov.
Raziskovalna ekipa s škotske univerze v Aberdeenu se namerava na to mesto še vrniti in zbrati še več vzorcev Amphipodov velikanov, poskusili pa bodo ujeti tudi svojo prvotno tarčo – ribo iz reda Scorpaeniformes, v katerega spadajo bodikam podobne ribe. Slednjega so namreč do sedaj našli samo enkrat, leta 1952.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578