Moskisvet.com
Venera med Soncem in Zemljo

Novice

Kaj se sedaj dogaja?!

K.Š.
17. 02. 2012 09.35
40

Zakaj se je Venera začela upočasnjevati, še nihče dobro ne ve. Obstaja nekaj hipotez, ki so bolj ali manj sprejemljive. Dejstvo je, da se je v 16 letih upočasnila za dobrih šest minut!

Prehod Venere je astronomski pojav, ko je Venera med Zemljo in Soncem ... Ta zelo redek pojav je bilo mogoče opazovati 8. junija 2004.
Prehod Venere je astronomski pojav, ko je Venera med Zemljo in Soncem ... Ta zelo redek pojav je bilo mogoče opazovati 8. junija 2004. FOTO: Reuters
Venerina rotacija se je v zadnjih 16 letih močno upočasnila. V 90. letih prejšnjega stoletja so astronomi agencije NASA izračunali, da planet Venera uporabi 243.014 zemeljskih dni, da se zavrti okoli svoje osi. Računi so bili narejeni na podlagi podatkov sonde Magellan.
Novejša sonda Venus Express, ki jo je v vesolje poslala Evropska vesoljska agencija, je posredovala popolnoma drugačne podatke. Čas rotacije naj bi se namreč podaljšal za 6,5 minute.

"Na začetku sem mislil, da smo se zmotili pri izračunih, ki smo jih naredili na osnovi podatkov sonde Venus Express. Ampak smo izračune ponovili na vse mogoče načine in dejansko to drži," je povedal Nils Müller.

Zakaj se to dogaja?

Eden od potencialnih razlogov za to upočasnitev bi lahko bila zelo gosta Venerina atmosfera in močan veter, ki je prisoten na planetu. Venerina atmosfera je polna ogljikovega dioksida in zato močno pritiska na njeno površino. Pritisk na površini planeta je približno za 90-krat večji od pritiska na Zemljini površini, kar je enakovredno pritisku Zemljinega morja na globini en kilometer. V vsakem primeru je zelo težko določiti dejanske razloge za tako močno upočasnitev rotacije tega planeta. Znanstvenik Håkan Svedhem trdi, da bi lahko bila ta upočasnitev posledica sončne aktivnosti.

Za podrobnejše informacije bomo morali počakati še kar nekaj časa, saj se znanstveniki nenehno ukvarjajo s tem in iščejo odgovore na te spremembe.

Venera med Soncem in Zemljo
Venera med Soncem in Zemljo FOTO: Reuters

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578