Moskisvet.com
Zaradi H5N1 je umrlo vsaj 500 ljudi.

Novice

Kaj če smrtonosna mutacija virusa H5N1 pride v roke teroristov?

U.K.
01. 02. 2012 09.15
9

Že pred časom so znanstveniki napovedali, da bodo objavili izsledke, ki so jih dobili pri razvoju še nevarnejše različice virusa H5N1.

Kaj se bo zgodilo s smrtonosnim umetnim virusom? - 2
Kaj se bo zgodilo s smrtonosnim umetnim virusom? - 2 FOTO: Reuters

Po besedah predstavnikov nizozemskega medicinskega centra Erasmus, virus H5N1, ki naj bi do danes povzročil vsaj 500 smrtnih primerov, ni dovolj nalezljiv, da bi lahko povzročil pandemijo. Vendar so nizozemski znanstveniki izdelali novo vrsto, ki bi se lahko po zraku z lahkoto širila med prebivalci po vsem planetu. Vodja projekta Ron Fouchier je potrdil, da so povzročili petkratno mutacijo virusa H5N1 in dobili vrsto, ki je precej bolj smrtonosna od recimo antraksa.

In seveda se najprej poraja vprašanje ali se lahko uporabijo izsledki v teroristične namene. Virus bi namreč potencialno lahko zdesetkal človeštvo. Ameriške oblasti so že zahtevale od znanstvenikov, da zamolčijo ključne metode, ki so jih uporabili pri izdelavi virusa.

Fouchier je potrdil, da nizozemska ekipa le ne bo objavila vsega, saj so mnenja, da ni dobro, da bi vsak poznal postopek kako izdelati enega najbolj smrtonosnih virusov na svetu. Mislili bi si lahko, da je takšno razmišljanje samo po sebi umevno.

Dve znanstveni reviji sta že objavili izsledke raziskave, a v okrnjeni obliki. Sedaj lahko samo upamo, da ne bo kdo uspel zapolniti vrzeli.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578