Moskisvet.com
image (28)

Novice

Izpoved britanskega ostrostrelca: 'Vonjam jih, vidim jih. Vsakega, ki sem ga ustrelil'

N.J.
21. 08. 2015 13.14
34

Craig Harrison, eden najbolj znanih angleških ostrostrelcev, ki je nosilec rekorda v potrjeni smrti na najdaljšo razdaljo, to pa je dosegel med služenjem v Afganistanu leta 2009. Za medije je spregovoril o težavah, na katere je naletel po zaključku vojaške kariere.

Nekdanjemu pripadnike korpusa Britanske kopenske vojske Household Cavalry, se je angleška vojska zamerila, češ da se mu pristojni nikoli niso niti zahvalili za vse, kar je storil.

Po tem, ko je Craig Harrison zapustil vojsko, naj bi ga organizacija pustila na cediilu, zaman se mu je zdelo, da se mu po 23 letih služenja niso niti zahvalili za vse opravljene naloge, je povedal v intervjuju za ABC News. Služil je sicer na številnih območjih: na Balkanu, v Iraku, Afganistanu. Spregovoril je tudi o posttravmatski stresni motnji, za katero je trpel, v času vojne na Balkanu pa naj bi bil celo zadolžen za pobiranje delov tele padlih vojakov. »Morali smo najti roko in jo vrniti njenemu lastniku,« je izjavil.

Glede vseh, ki jih je v svoji karieri poslal na drugo stran, je dejal: »Še zdaj jih vonjam. Vidim jih, Vsakega, ki sem mu vzel življenje.«

'Pomotoma' razkrili identiteto

Leta 2010, ko je še služil, je Harrison prišel v navzkriž z britansko vojsko, po tem ko so domnevno po pomoti medijem razkrili njegovo identiteto. Harrison se je odločil za tožbo. Ker je ostrostrelec, katerega tarče so bili predvsem pomembnejši voditelji na vojnih območjih (predvsem v Iraku in Afganistanu), bi morala njegova identiteta ostati strogo varovana, z razkritjem njegove identitete pa so ogrozili njegovo življenje in življenje mnogih drugih. Naenkrat so namreč vsi lahko videli, kako je videti on, kdo so njegovi družinski člani in prav lahko bi vsi skupaj postali tarča recimo v Veliki Britaniji živečih islamskih skrajnežev. Naenkratso bili vsi njegovi bližnji izpostavljeni velikemu tveganju.

Tako kot identiteta pripadnikov specialnih enot kot tudi specialnih letalskih enot, se običajno tudi identiteta ostrostrelcev strogo varuje iz varnostnih razlogov. Številne po koncu vojaške kariere čaka naporna borba, saj trpijo za posttravmatsko stresno motnjo, težave imajo pri ponovnem vključevanju v družbo in civilno sfero nasploh. Izbruhi nasilja, nočne more in številne druge težave postanejo njihov vsakdan in hkrati nemogoča misija.

Aktualni nosilec rekorda

Harrison je sicer aktualni nosilec svetovnega rekorda v najdaljšem potrjenem in dokumentiranem ostrostrelskem zadetku. Tarčo je zadel na razdalji 2.475 m in s tem za 45 metrov presegel rekord Roba Furlonga, ki je leta 2002 tarčo ubil na razdalji 2.430 metrov.

Na razdalji 2.475 m premik 0,1 miliradiana na tarči doseže premik 24,75 cm.
Novembra 2009 je zadel dva talibanska mitraljezca južno od Musa Qale v afganistanski provinci Helmand, in to na razdalji 2.475 m. Uporabil je ostrostrelsko puško L115A3 (Accuracy International AWM), na katero je imel nameščen daljnogled Schmidt & Bender MILITARY MKII 5-25x56 0.1 MIL RAD parallax z osvetlitvijo, ki se lahko umeri na 0,1 miliradiana, pri čemer ima najvišji vertikalni doseg 26 miliradianov. Za puško se uporablja 8,59-mm naboje. Krogla je do talibanov potovala kar 2,5 sekunde, za kompenzacijo razdalje in vetra pa je Craig meril 1,8 metra nad tarčo in pol metra bolj v levo.

S strelom je Harrison presegel običajni domet na tej puški pri streljanju na statično tarčo. 9 strelov naj bi potreboval, da sta z opazovalcem uspešno določila doseg, ko so se prikazali Talibani, pa naj bi bil, kot se za ostrostrelsko streljanje spodobi, usoden že prvi strel. Streljal je na višini 1.043 metrov, v času, ko je streljal, pa so bile ugodne tudi vremenske razmere (dobra vidljivost, odsotnost vetra). Prav vremenske razmere, nadmorska višina, na kateri je streljal in dodatna oprema (daljnogled) naj bi bili ključni za uspešen strel, opazovalec pa mu je odlično asistiral.

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 549