Moskisvet.com
Astronavt v skafandru - 2

Novice

Astronavt predrl obleko - misija prekinjena!

A.M.
19. 07. 2013 07.35
4

Ste se kdaj spraševali, kaj bi se zgodilo, če bi astronavtu med vesoljskim sprehodom predrl skafander? Vesoljska odiseja italijanskega astronavta bi se kmalu sprevrgla v katastrofo.

Razglednica iz vesolja - 2
Razglednica iz vesolja - 2 FOTO: NASA
Vesoljska obleka ali skafander ščiti astronavte pred vesoljskim vakuumom in ekstremnimi temperaturnimi spremembami. Oskrbuje ga s kisikom, ga hladi oz. greje in zagotavlja primeren tlak. Če bi astronavtu med vesoljskim sprehodom uspelo predreti obleko, bi to zanj pomenilo bridko smrt – pljuča bi se mu v trenutku razširila, telesne tekočine bi zavrele, utrpel bi smrtonosne poškodbe notranjih organov in obširne notranje krvavitve.

Na srečo se kaj takega še ni zgodilo … vsaj uradno. Znan je primer, ko so Američani preizkušali prototip prvega skafandra v tlačni komori. Iztaknila se je tlačan cev, ki je v obleko dovajala zrak. ’Poskusni zajček’ Jim LeBlanc je bil naenkrat izpostavljen vakuumu. ’’Čutil sem, kako mi je zavrela slina v ustih in se onesvestil.’’ se spominja Jim. Običajen tlak bi v tlačni komori pod običajnimi pogoji vzpostavili v pol ure, takrat pa so to storili v minuti. Do LeBlanca so prihiteli zdravniki, ugotovili pa so zgolj poškodbe bobničev. Če bi bil vakuumu izpostavljen le nekaj sekund več, bi bilo to zanj usodno.

Astronavt v skafandru - 1
Astronavt v skafandru - 1 FOTO: Facebook


Podobna usoda bi lahko doletela italijanskega astronavta Luco Parmitana. Po eni uri vesoljskega sprehoda je nadzornemu centru javil, da mu po glavi polzi velika količina vode, kmalu pa mu je pričela zalivati tudi oči, nos in usta. Odpravo so nemudoma prekinili, na Mednarodni vesoljski postaji pa so ugotovili, da je puščanje povzročila okvara hladilnega sistema. Vzrok še ni poznan, Italijan pa je zabeležil drugi najkrajši vesoljski sprehod – leta 2004 so morali zaradi okvarjenega tlačnega tipala na ruskem skafandru že po 14 minutah nemudoma ’evakuirat’ ameriškega astronavta Mika Finckeja.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578