Moskisvet.com
Indijcem je uspelo prvič uspešno poslati svojo sondo na Mars. Vesoljsko plovilo brez posadke, imenovano 'Mangalyaan', je preteklo sredo po načrtih vstopilo v Marsovo orbito.

Novice

Indijcem je uspelo!

M.K.
24. 09. 2014 22.36
0

Indijcem je uspelo! Njihova sonda je prvič v zgodovini države dosegla Mars. S tem dosežkom bi lahko ta azijska država celo svoji veliki sosedi Kitajski zapretila, da jo bo postavila v odvisni položaj v vesolju. A kar je še pomembnejše: Indijci so dokazali, da se da vesolje raziskovati tudi z izjemno nizkimi finančnimi vložki.

Indijcem je uspelo prvič uspešno poslati svojo sondo na Mars. Vesoljsko plovilo brez posadke, imenovano 'Mangalyaan', je preteklo sredo po načrtih vstopilo v Marsovo orbito.
Indijcem je uspelo prvič uspešno poslati svojo sondo na Mars. Vesoljsko plovilo brez posadke, imenovano 'Mangalyaan', je preteklo sredo po načrtih vstopilo v Marsovo orbito. FOTO: Reuters
Indijcem je uspelo prvič uspešno poslati svojo sondo na Mars. Vesoljsko plovilo brez posadke, imenovano 'Mangalyaan', je preteklo sredo po načrtih vstopilo v orbito tega planeta. Znanstveniki indijske vesoljske raziskovalne agencije ISRO so v Bangalori ta dogodek pospremili z aplavzom ter kriki navdušenja. Z njimi se je veselil celo indijski premier Narendra Modi.
Zgodovinski dosežek Indijcev so proslavljali tudi ljudje na ulicah, ki so prepričani, da so pred njimi boljši časi.
Zgodovinski dosežek Indijcev so proslavljali tudi ljudje na ulicah, ki so prepričani, da so pred njimi boljši časi. FOTO: Profimedia

Pristanka na Marsu sicer ne načrtujejo. Instrumenti na krovu 1350 kilogramov težke sonde naj bi samo podrobno raziskali atmosfero in površje planeta. Pri tem gre predvsem za iskanje odgovora na vprašanje, ali se je na Marsu kdaj razvilo življenje oziroma ali so sploh obstajali pogoji za kaj takega. Kljub neverjetnemu dosežku strokovnjaki sicer ne pričakujejo, da bodo naleteli na kakšna usodna nova spoznanja.

Ambiciozna in gospodarsko vse bolj razvita Indija je želela še enkrat več pokazati, da je pripravljena tudi na velike misije v medplanetarnem prostoru. Še posebej ponosni so na to, da so uspeli doseči Mars pred svojimi velikimi sosedi Kitajci. Do sedaj je ta podvig uspel samo Združenim državam Amerike, nekdanji Sovjetski uniji in Evropski uniji. Poleg tega je Indija prva država na svetu, ki ji je misija uspela že v prvem poskusu.

Indijska misija na Mars je tudi najcenejša v zgodovini raziskovanja vesolja. Za uresničitev projekta so porabili vsega 57 milijonov evrov. Z izjemo nekaterih elektronskih komponent so bili vsi deli sonde zasnovani in izdelani doma, torej so uporabili domačo poceni delovno silo in dokazali, da jim znanja ne primanjkuje. Indija je bila sicer uspešna tudi s svojo prvo lunarno misijo pred šestimi leti.

Z izjemo nekaterih elektronskih komponent so bili vsi deli sonde zasnovani in izdelani doma, torej so uporabili domačo poceni delovno silo in dokazali, da jim znanja ne primanjkuje.
Z izjemo nekaterih elektronskih komponent so bili vsi deli sonde zasnovani in izdelani doma, torej so uporabili domačo poceni delovno silo in dokazali, da jim znanja ne primanjkuje. FOTO: Reuters

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 616