Moskisvet.com
iOptik - 3

Novice

Bomo kmalu opremljeni kot roboti?

M.K.
19. 05. 2014 07.50
2

Google Glass je trenutno ena izmed najbolj priljubljenih tehnoloških naprav, okrog katere se dviga ogromno prahu. A spletni gigant ne počiva na lovorikah, temveč že razvija proizvod, ki bo pomenil revolucijo za novodobni svet.

Google Glass naj bi kmalu dobil naslednika - revolucionarne kontaktne leče.
Google Glass naj bi kmalu dobil naslednika - revolucionarne kontaktne leče. FOTO: Arhiv proizvajalca
Internetni gigant Google načrtuje izdelavo kontaktnih leč, ki bodo imele integriran mini računalnik. Nekaj svojih patentov so že prijavili na uradu za varovanje intelektualne lastnine, delali pa naj bi na pravem mini čudežnem stroju, ki bi lahko po ulicah vodil celo slepe.

Kontaktna leča s senzorji

Eden izmed prijavljenih patentov je kontaktna leča, v kateri se nahaja kopica senzorjev. Njihova vizija je lečo povezati s pametnimi telefoni, televizorji, igralnimi konzolami ali potovalnimi računalniki v avtomobilu. Senzorji v leči naj bi prepoznavali mežikanje očesa, s pomočjo katerega naj bi ljudje nekoč morda celo upravljali aparate in naprave. Tako bi na primer lahko samo s pomočjo mežikanja premikali radijske postaje v avtomobilu ter televizijske kanale v domači dnevni sobi.

Kamera v leči?

Kot da to še ni dovolj velika znanstvena fantastika, so pred kratkim prijavili še en patent, in sicer želijo kot kaže v revolucionarne kontaktne leče vstaviti tudi ultra tanko kamero, ki bi jo namestili neposredno na ali celo v samo lečo, ta pa zaradi tega ne bi bila nič debelejša kot običajno. Kamera naj bi tako sledila pogledu tistega, ki nosi leče in bi nenehno snemala njegovo vidno polje. Zajeta slika naj bi s svetlobno hitrostjo obdelovala spremembe v svetlobi, posamezne barve, objekte, obraze ter premike v okolici. To pomeni, da bi policisti, ki bi nosili tovrstne leče, lahko pri nekom, ki ga ustavijo na cesti, že samo z natančnim pregledom obraza ugotovili, ali ter kolikokrat do sedaj je bil že obravnavan, če je morda osumljen kakšnega kaznivega dejanja in podobno.

Spremljali nas bodo na vsakem koraku

Prav tako bi revolucionarne leče lahko zelo pomagale tudi pešcem, saj bi jih, ko bi se bližali križišču, s slikovnimi signali opozarjale, če bi se jim nevarno približeval avtomobil. Še več, razvili naj bi celo posebne leče za slepe in slabovidne, ki bi z zvočnimi signali preko povezave s pametnim telefonom vodile po ulicah ter jih opozarjale na morebitne prepreke na njihovi poti in jih varno peljale čez prehode za pešce. Številni menijo, da gre za nadnaravne moči, ki smo jih do sedaj lahko občudovali samo pri risanih ter filmskih junakih, kmalu pa naj bi bil z njimi opremljen sleherni Zemljan – tisti, ki si jih bo lahko privoščil, seveda. A po drugi strani se mnogi bojijo, da bo s tem dokončno pokopana že tako skrhana zasebnost, saj bo lahko z malo znanja in sreče vsak neprestano spremljal vaš sleherni korak.

Se nam obeta doba, v kateri bomo postali roboti?

To pa še zdaleč ni edini patent, na katerem delajo pri koncernu Google. Januarja letos so medijem izdali, da pripravljajo tudi posebne elektronske kontaktne leče za diabetike. Revolucionarne leče naj bi tako ves čas merila reven sladkorja v krvi ter opozarjale na drastične padce oziroma povečanja. Prototip naj bi bil že večkrat klinično testiran, saj si želijo trgu ponuditi le najboljše. Prepričani pa smo, da se njihov tehnološki razvoj revolucionarnih naprav tukaj ne bo končal. Kot kaže bomo tako ljudje čez nekaj let resnično postali pravi roboti.

iOptik - 3
iOptik - 3 FOTO: Arhiv proizvajalca

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578