Moskisvet.com
Savdska Arabija - 5

Novice

Bizarna pravila muslimanskega sveta

Ma.K.
05. 10. 2017 08.09
0

Ženske v Savdski Arabiji so pretekli teden slavile pomembno zmago. No, tako so vsaj pisali številni mediji, potem ko jim je kralj Salman po dolgih letih prizadevanj vendarle dovolil voziti avto. A to dovoljenje je le majhen korak na poti do enakopravnosti. Savdijke namreč še vedno ne smejo imeti potnega lista, niti bančnega računa, brez pisnega dovoljenja očeta, brata ali soproga pa jim ni nudena niti nujna medicinska pomoč. V nadaljevanju ponujamo še nekaj bizarnih pravil, ki veljajo z ženske v tej muslimanski državi.

Kralj Salman, ki vlada Savdski Arabiji, je s kraljevim dekretom ženskam v svoji državi pretekli teden končno dovolil, da vozijo osebni avtomobil. Čeprav so številni mediji odločitev opevali kot pomemben korak na poti do enakopravnosti savdijskih žensk, pa je ta ukaz v resnici pravzaprav pokazal, v kakšni meri se kršijo pravice nežnejšega spola v tej konservativni muslimanski državi, v kateri možje, sinovi, očetje in bratje nadzorujejo tako rekoč vsak korak v življenju njihovih žensk.

Savdska Arabija - 2
Savdska Arabija - 2 FOTO: Reuters

»Savdski režim vedno začne reševati kakšno vprašanje s področja pravic žensk, ko želi v javnosti ublažiti slabo sliko svoje države,« pravi Madawi al-Rašid, profesorica socialne antropologije na ekonomski šoli v Londonu, katere korenine segajo v Savdsko Arabijo. »Sedaj govorimo o pravici žensk, da vozijo avtomobil, kot da je to najbolj pomembna stvar na svetu. To je pomembno samo zato, ker ženskam pomaga, da postanejo bolj mobilne. A tukaj je še veliko pomembnejših vprašanj in težav, ki bi jih bilo treba končno začeti reševati. A bojim se, da je do njihove popolne enakopravnosti še zelo, zelo dolga in trnova pot.«

V nadaljevanju navajamo samo nekaj pomembnejših odločitev, ki jih ženske v Savdski Arabiji ne morejo sprejemati same:

1. Poroka

Dovoljenje za poroko dekleta v Savdski Arabiji mora dati tako imenovani 'wali', kar pomeni 'varuh ženske'. Tiste, ki se želijo poročiti s tujcem, morajo dobiti dovoljenje ministrstva za notranje zadeve, medtem ko je poroka z nekom, ki ni musliman, povsem nemogoča.

2. Odprtje bančnega računa

Sicer obstaja nekaj delovnih mest, ki jih ženske lahko opravljajo brez dovoljenja moškega, kot so denimo pomočnica v trgovini ali na tržnici, a niti ena ženska v Savdski Arabiji ne sme sama, brez dovoljenja moškega, ki je odgovoren za njo, odpreti bančnega računa in upravljati z njim.

3. Pravičnost

Žensko pričanje na sodišču velja toliko kot polovica moškega, pravi zakon, ki velja v Savdski Arabiji. Prav tako ženske tam (in tudi v večini sosednjih muslimanskih držav) dobivajo pol manj zapuščine staršev kot moški potomci.

4. Potovanja

Potni listi in nasploh kakršni koli identifikacijski dokumenti se v Savdski Arabiji ženskam izdajo samo s pisnim dovoljenjem njihovega očeta, brata ali soproga. Ženske brez spremstva načeloma ne smejo zapustiti niti domovanja, kaj šele države.

5. Oblačenje za lepoto ...

... je v Savdski Arabiji nezakonito. Ženske morajo obvezno nositi abajo, preprosto, široko krojeno dolgo obleko, ki mora segati vsaj do gležnjev in ki jo mora vsaka ženska nositi, ko gre iz stanovanja. Prej so morale biti abaje izključno črne barve, v zadnjih letih pa to ni več strogo pravilo. Prav tako je ženskam prepovedano nositi sandale, v katerih bi kazale prste na nogah – ti morajo biti očem javnosti skriti.

Savdska Arabija - 1
Savdska Arabija - 1 FOTO: Reuters

6. Druženje z moškimi

Pogovarjanje in čas, ki ga ženska v Savdski Arabiji sme preživeti v družbi moških, s katerimi ni v sorodu, je omejeno. Na večini javnih mest (v restavracijah, na fakultetah ... ) imajo prostore, namenjene ženskam in otrokom (v restavracijah je lahko zraven tudi moški, če je del družine) ter prostore, ki so rezervirani samo za moške.

7. Nujna medicinska pomoč

Tudi če njeno življenje visi na nitki, ženska v Savdski Arabiji ne bo operirana, niti ji ne bo nudena nujna medicinska pomoč, če nima za to pisnega dovoljenja moškega člana družine.

8. Skrbništvo nad otroki

V primeru ločitve, kar se v Savdski Arabiji zgodi le v izjemnih primerih, je skrbništvo nad otroki materi dodeljeno samo do določene starosti otrok: tako ima sina lahko pri sebi do njegovega sedmega, hčerko pa do njenega devetega leta starosti. Nato popolno skrbništvo nad otroki avtomatično pripade njihovemu očetu.

Savdska Arabija - 3
Savdska Arabija - 3 FOTO: Reuters
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 626