Moskisvet.com
zobje

Novice

Bi uganili?!

N.J.
08. 04. 2015 08.28
2

Da tehnologija iz dneva v dan napreduje, ni nobenega dvoma. Z novim pristopom naj bi imeli močno olajšano delo celo zobni protetiki.

V preteklosti so že predstavili natisnjene proteze za ozgubljen ude (roke, noge), natisnjeni avtomobil in druge predmete. Tokrat so predstavili še eno možnost uporabe 3D tiskalnika, in sicer za izdelavo zobne proteze.

Gre za tiskalnik Objet260 Dental Selection 3D Printer, ki ga je nedavno predstavilo ameriško-izraelsko podjetje Stratasys.

Izdelali so jo z manjšim prenosnim 3D tisikalnikom, primernim za uporabo v srednje velikih in velikih zobozdravstvenih in ortodontskih laboratorijih, ki bi na ta način lahko izboljšali svoj posel z izdelovanjem realističnih modelov, ki so na videz in dotik izjemno podobni pravim. Čeljust je na pogled težko ločiti od prave, dodelane so vse podrobnosti - od kosti do živčvja in zobovja, proteza pa je oblikovana za uporabo v zobozdravstvenih in ortodontskih centrih za preizkušanje novih preparatov, ne da bi pri tem potrebovali 'preizkusnega zajčka' v obliki pacienta.

Material, ki ga uporabljajo za izdelavo modela s pomočjo tiskalnika, je mehek in enako prožen in prilagodljiv kot resnične dlesni, nebo, zobje, kar omogoča testiranje implantatov, mostičkov in plomb, tako da do pacienta pridejo le resnično preverjene zadeve.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578