Moskisvet.com
Oliver Dragojević

Novice

Anekdote legendarnega pevca 

U.K.
29. 07. 2018 12.27
0

Balkanski glasbeni svet je pretresla novica, da je za posledicami raka umrl legendarni hrvaški pevec Oliver Dragojević. 

Dragojević je svojim oboževalcem zagotovo ostal v spominu po pesmih kot so Galeb i ja, Vjeruj u ljubav in Cesarice, pa tudi po svojem življenjskem slogu. 

Oglasil se je tudi Vlado Kreslin, ki je dejal: "Nekoč smo nastopili na istem koncertu z Oliverjem Dragojevićem. Sedela sva za odrom, in medtem ko nama je natakal Jacka, mi je dejal: "Moj Kreslin, nije teško nama, teško je našim ženama! (Moj Kreslin, ni težko nam, težko je našim ženam.)" 

Dragojeviča so ljudje oklicala za Galeba in v prteklosti je o tem dejal:"Galeb je v bistvu nikakršna ptica. Mrhovinar. Vendar pa je nosilec duha. Vidimo ga vsak dan in je simbol. To je podobno, kot če imaš v družini kriminalca. Res je kriminalec, vendar pa je na nek način tudi vzor, ker je ego, osebnost. Najmočnejši. Nekdo, ki mu slediš. Tako to gre." 

Dragojević je prišel iz Vele Luke na otoku Korčula, kjer je preživel otroštvo. V Splitu je obiskoval glasbeno šolo, najprej se je učil klavir, nato klarinet in kitaro. Prve vidnejše uspehe je požel že leta 1963 kot pevec in klaviaturist splitske skupine Batali. Na tekmovanju hrvaških ljubiteljskih pevcev je zmagal z izvedbo pesmi Yesterday. 

Festivalski debut je imel v Splitu leta 1967, na katerem ni imel večjega uspeha. Med letoma 1967 in 1972 je nato igral po zahodnoevropskih klubih, krajši čas je sodeloval z Dubrovniškimi trubadurji, s splitsko skupino More, poleti leta 1974 pa se je ponovno pridružil skupini Batali. Od takrat je prejel številne najprestižnejše festivalske in diskografske nagrade, veliko hrvaških glasbenih nagrad porin in državno nagrado Reda Danice hrvatske. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njegova glasba je bila sprva močno pod vplivom dalmatinske folklore, v 90. letih pa je nekoliko opustil dalmatinski melos in se usmeril v globalne glasbene trende. Posnel je številne studijske albume in plošče v živo. S svojim glasom, interpretacijami in emocijami se je dotaknil številnih generacij. 

Od leta 1974 je bil poročen z Vesno Dragojević. Imel je tri sinove, Davorja, Damirja in Dina. Ena od njegovih velikih ljubezni je bilo tudi morje. 

Dragojević je danes v 71. letu starosti ob 5. uri zjutraj umrl v splitski bolnišnici, leto po tem, ko so mu diagnosticirali raka na pljučih. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578