Moskisvet.com
image (28)

Visoki obrati

Novi VAIO notesniki obljubljajo skok naprej

R.B.
22. 03. 2011 11.23
2

Veliki Sony, kot so mu nekoč pravili, je zadnja leta malce nazadoval na nekaterih področjih in ljubitelji izdelkov te japonske multinacionalke so začeli godrnjati. Še posebno na računalniškem področju Sony ni ponudil kaj prida novega.

Vaio notesniki so večinoma nudili kakovostno in napredno obliko, ki se je že veliko pred HP-jem in Dellom lahko kosal z Applovimi maci. Vaioti so bili med prvimi na voljo v več barvah in konfiguracijah, kar je danes videti že praktično pri vseh proizvajalcih mobilne računalniške opreme.

Vendar je moderni notesnik precej modularnega tipa, kar pomeni redkokdo sam razvija ali proizvaja strojno drobovje. Največji ponudniki notesnikov morajo zato izdelati bodisi izjemno oblikovno zanimiv ali pa cenovno ugoden (še bolje oboje) produkt, ki bo istočasno pod pokrovom nosil tudi najboljše dele. Sony je sicer ponujal veliko, vendar lahko rečemo, da nič revolucionarnega in predvsem tistega, po čemer bi se lahko jasno ločil od ostalih ponudnikov (razen znamke).

Vendar je po besedah portala Sony Insider prav po 'obamovsko' čas za spremembe. Pri diviziji Vaio naj bi pripravljali tri notesnike z zanimivimi lastnostmi. Prvi naj bi bil VAIO Hybrid PC, izredno tanek model, ki naj bi ponujal tudi Intelovo 'svetlobno' Light Peak tehnologijo, ki se po novem imenuje Thunderbolt. Strojno opremo naj bi dopolnjevali tudi zanimiv Intelov protokol Wireless Display, SSD-spomin, i7-procesorji, HDMI s 3D-podporo in avtonomija baterije kar od 8 do 15 ur. Teža naj bi se gibala okrog 1,13 kilograma.

Drugi model naj bi bil še bolj mobilen, saj naj bi tehtal le 600 gramov, kar je le 30 gramov več od novega iPada. Po navedbah naj bi ponujala grafiko Whistler z gigabajtom spomina, Blu-Ray bralnik-pisalnik in tudi Intelove i7-procesorje. Ta malček se bo lahko postavil ob bok največjim, saj bo nudil velike procesne zmogljivosti in močno grafično podporo.

Tretji notesnik pa bo že malce revolucionaren in po mnenju nekaterih velik Sonyjev korak naprej. Ultramobilni notesnik bo imel predinstaliran operacijski sistem Chrome OS, ki ga Google napoveduje že več kot eno leto.Glede na to, da je le letošnje leto po Googlovih obljubah leto sprememb in vstopa tega spletnega podjetja na trg mobilnih računalnikov. Med prvimi naj bi bil prav Sony, ki bo poleg Chroma v notesniku ponudil še Nvidiino platformo Tegra 2, 11-palčni zaslon, gigabajt delovnega spomina, 16GB Rom spomina na eMMC spominski kartici in WAN povezljivost. Tehtal naj bi okrog enega kilograma in bil baterijsko avtonomen okrog 8 ur.

Vsi trije sladkorčki naj bi začeli prihajati na police trgovin nekje letos poleti, vendar pa lahko verzija s Chromom malce zamudi, saj bodo pri Sonyju zraven ponudili še cel kup njihovih lastnih programov, poleg tega pa še ni jasno ali so pri Googlu sploh že pripravljeni z 'oblačnimi' aplikacijami. Letošnje poletje bo torej prineslo novitete tudi pri Sonyju. Če pa bodo uspešne, bomo pa še videli.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578