Moskisvet.com
image (28)

Tehnologija

Tehnološki trendi za leto 2012

S.R.
17. 01. 2012 14.15
3

13. januarja se je v Las Vegasu zaključil letošnji največji sejem zabavne elektronike Consumer Electronics Show ali krajše CES. Tako kot vsako leto smo bili priča mnogim tehnološkim inovacijam, videli pa smo tudi uradne predstavitve kar lepega števila naprav.

V nekaj dneh sejma se je v Las Vegas zgrnilo ogromno število tehnoloških navdušencev, novinarjev, predstavnikov različnih podjetij in sploh vseh, ki so na takšen ali drugačen način povezani z industrijo zabavne elektronike. Na slabih 170.000 kvadratnih metrih razstavnih površin se je po podatkih organizatorjev zbralo več kot 140.000 obiskovalcev iz vsega sveta. Kaj pa je na sejmu najbolj navdušilo?

Tablice
Applova odsotnost na sejmu je velika priložnost za druge proizvajalce, da zapolnijo praznino in ''udarijo'' s svojimi tablicami. A velikega navala letos ni bilo, razlog pa je bržkone ne najboljša prodaja androidnih tablic, ki je proizvajalce naredila veliko bolj previdne. Poleg ASUS-ove tablice Transformer prime, ki jo je javnost dodobra spoznala že pred sejmom smo na njem lahko videli Acer-jev Iconia Tab A700, ki se prav tako ponaša s štirijedrnim procesorjem in androidom verzije 4.0 (ice cream sandwich). Toshiba se je bitki ponovno pridružila s tablico Excite 10, ki se ponaša že s standardnim 25.7 (10.1-palčnim) centimetrskim zaslonom in dvojedrnim 1.2 gigaherčnim procesorjem TI. Ločljivost zaslona je 1280 x 800. Še najbolj je tako presenetilo podjetje Lenovo, ki je predstavilo dve tablici. IdeaPad S2 prav tako poganja andriod 4.0, medtem ko večjem bratu IdeaPad K2 tiktaka štirijedrni procesor Tegra 3. Na sejmu so pokazali tudi IdeaPad Yoga, ki je z 33.3-centimetrskim zaslonom nekakšen križanec med tablico in prenosnim računalnikom. Opisujejo ga tudi kot ''Microsoftova vizija tablice iz leta 2002. Samo da deluje''. A poglejmo v prihodnost. Nvidia je pokazala prototip tablice z operacijskim sistemom Windows 8, ki ga prav tako poganja štirijedrni procesor Tegra 3. Po besedah tistih, ki so prototip dobili v roke je tablica zelo dobra, še posebej izstopajo Nvidiini procesorji. Veliko pozornosti je pritegnil tudi projekt ''Fiona'', Razerjev poskus pri izdelavi igričarske tablice, ki zna v prihodnosti pošteno mešati štrene sobnim konzolam. Kaj pa RIM? Nove tablice po precej slabem uspehu Playbooka niso predstavili, so pa programsko opremo nadgradili na verzijo 2.0. Poleg omejenih tablico je bilo na sejmu mogoče videti še veliko število tablic manjših proizvajalcev, ki bodo prav tako poskušale odtrgati kos pogače.

Mobilni telefoni
Čeprav večina proizvajalcev čaka na sejem mobilne telefonije Mobile World Congress v februarju, smo lahko tudi na CES-u videli kar nekaj novih pametnih mobilnih telefonov. Sony nadaljuje svojo linijo Xperia z modelom Xperia S, ki je v bistvu le Xperia Arc s 10.9 (4.3-palčnim) centimetrskim zaslonom s polno visoko ločljivostjo (1.280 x 700 točk), kamero z 12-imi megatočkami in napovedano nadgradnjo na android 4.0 v drugem četrtletju 2012. Xperia Ion se nadalje ponaša s kar 1.5 gigaherčnim dvojedrnim procesorjem, 16Gb pomnilnika, kamero z 12-imi megatočkami, kot zanimivost pa velja omeniti, da gre za prvi telefon, ki pred imenom nima več oznake Ericsson. Čemu taka procesorska moč? Ion Sony oglašuje kot nekakšen Playstation med telefoni, zato bo velik poudarek tudi na igranju iger.
HTC je nadgradil telefon Titan (ki ga pri nas nismo videli), ki ostaja pri operacijskem sistemu Windows Phone in se ponaša z ogromnim, 11.9-centimetrskim (4.7-palca) zaslonom in procesrojem s hitrostjo 1.5-gigaherca. Nadgradili so ga s kamero s 16-imi megatočkami, širokokotnimi lečami, dvema LED bliskavicama in podporo omrežju LTE. Američani so dobili Nokio Lumia 900 (ki je preoblečena evropska Nokia Lumia 800), ki so jo Finci opremili z večjim, 10.9-centimetrskim (4.3 palčnim) zaslonom, podporo LTE omrežju ter boljšo kamero na sprednjem delu.
LG-jev Spectrum je prav tako pritegnil kar nekaj pozornosti, saj z 11.4 centimetrskim (4.5 palcev) zaslonom LCD IPS zaslonom z ločljivostjo 1280 x 720 že predstavlja konkurenco Applovemu ''retina'' zaslonu. Telefona Ascend P1 S in Ascend P1 podjetja Huawei bosta kupce skušala prepričati s Super AMOLED zasloni in najtanjšim ohišjem na trgu – le 6.68 milimetra.
Letos se je v mobilno vojno vmešal še Intel, ki je objavil spisek zahtev, ki jih bodo morali telefoni prihodnosti izpolnjevati, če bodo hoteli uporabljati njihov čip Atom. Dober primer je telefon Lenovo K800, pri razvoju katerega je sodeloval prav Intel. Telefon se lahko pohvali s kamero z osmimi megatočkami, NFC čipom in HDMI izhodom.
Prihodnost mobilnih telefonov pa je pokazalo podjetje Fujitsu. Njihov super telefon ima namreč vgrajen Nvidiin procesor Tegra 3 s kar štirimi jedri, ločljivost 11.7-centimetrskega TFT LCD zaslona je 1.280 x 720 točk. Poganja ga android 4.0, na zadnji strani pa ima telefon kamero s kar 13.1 megatočko, medtem ko močnemu procesorju pomagajo kar štirje gigabajti RAMa. Super telefon? Zagotovo!

Prenosniki
Očitno običajnim prenosnikom še ni potekel rok trajanja. ASUS je na CES-u namreč prikazal prenosnik Aspire S5, do konca leta pa obljublja ultrabooke z operacijskim sistemom Windows 8. Kot napovedano (link) pa so na sejmu netbooke, chromebooke in ostale nadomestke namiznih PC-jev praktično izpodrinili ultrabooki, ki svoj navdih jemljejo pri tako priljubljenem Applovem Macbooku Air. Brez kakršnegakoli velikega pompa so namreč v trenutku postali zvezde sejma. Lenovo je na primer predstavil ultrabooke serije IdeaPad U. Model U310 ima na primer zaslon z diagonalo 33 centimetrov, debel (no, tanek) je 18 milimetrov, tehta pa le 1.7 kilograma. Intel verjame, da tablice ne morejo nadomestiti prenosnikov, zato je predstavil ultrabook na katerem teče operacijski sistem Windows 8, poganjata pa ga njihova čipa Sandy Bridge oziroma Ivy Bridge. HP si bo delež pogače poskušal odrezati z modelom Envy 14 Spectre, ki ga poganja Intelov čip i5 ali i7, diagonala zaslona je 35.6 cenitmetra, debelina pa le 21 milimetrov. Samsung je v tekmo vstopil z ultrabooki serije 5, ki bodo prav tako na voljo z drugo generacijo Intelovih čipov i5 in i7 ter grafičnimi karticami Radeon HD. Poleg tega je Samsung predstavil tudi novo generacijo običajnih prenosnikov serije 9. Na področje ultrabookov se podaja tudi podjetje LG z modeloma Z330 in Z430, od katerih je priv debel le neverjetnih 14.7 milimetra. Nagrada za najbolj nenavaden prenosnik pa zagotovo pripada Intelovemu prozornemu prenosniku Nikiski. Gre za ultrabook s prozorno ploščo za miško (touchpadom), ki po tem, ko prenosnik zapremo postane zaslon na dotik. Definitivno.

HD televizorji
Kljub veliki popularnosti mobilnih telefonov in tablic pa so na CES-u že vseskozi prisotni tudi takšni in drugačni televizorji. Zvezda letošnjega sejma je bil zagotovo LG-jev televizor s 139.7 centimetrskim OLED zaslonom, ki v debelino meri pičle 4 milimetre. Občinstvo je bilo naravnost osuplo. Samsung je prav tako predstavil televizor z identično diagonalo, a ker ni bil tako tanek kot LG-jev, je seveda pritegnil precej manj pozornosti.
Sony je za novinarsko konferenco najel samega Willa Smitha, ki je zvenel precej nadušen nad njihovo tehnologijo Crystal LED, pri kateri so pri Sonyu združili tehnologiji LCD in OLED. Tako so napravili futuristično televizijo s šestimi milijoni LED diod, ki pa so po jasnosti, barvi in svetlosti primerljive s tehnologijo OLED. V bitki za največji 3D televizor je zmagal LG, ki je s televizorjem z diagonalo 213.4 centimetra in ločljivostjo 3.840 x 2.160 pikslov za dobrih deset centimetrov premagal televizor podjetja Sharp. Slednji pa je na sejmu vseeno navdušil s prototipom televizije 8K, kar v praksi pomeni ločljivost 7.680 x 4.320 – šestnajstkrat več kot polna HD ločljivost.
Nove generacije televizorjev dobo hkrati tudi pametnejše. Sony se že igra z Google TV, LG se prav tako hvali z lastno pametno televizijo, ki jo poganja kar Googlov androidni sistem, medtem ko Samsung in LG pri svojih televizijah izkoriščata tehnologija prepoznavanja gibov ki precej spominja na Microsoftov Kinect. Na Panasonicovem razstavnem prostoru se je znašel Justin Timberlake, ki je pomagal predstaviti aplikacijo MySpace TV, s katero lahko spremljamo, kaj se dogaja na tem omrežju. Glede na to, da je MySpace zadnja leta v velikem zatonu, pa dvomimo, da bo aplikacija zelo uporabna. Sicer tudi Panasonic pripravlja velik OLED televizor, ki pa letos še ni bil pripravljen za prikaz.

Fotoaparati
Za navdušence nad nepremičnimi podobami je bilo na sejmu kar nekaj zanimivih produktov. Fujitsu je predstavil fotoaparat X-Pro 1, v katerega je vgrajeno tipalo CMOS formata APS-C s 16 milijoni točk. Podjetje Fujitsu trdi, da je fotoaparat sposoben ustvarjati vsaj tako dobre, če ne boljše slike kot fotoaparati s polnimi CMOS senzorji. Canon je predstavil fotoaparat G1 X, ki ima vgrajen CMOS senzor s 14.3 megatočkami, ponaša pa se še s štirikratnim optičnim zoomom in snemanjem videov v polni HD ločljivosti.
Na CES-u je mrgolelo tudi kompaktnih fotoaparatov. Panasonic je predstavil kar pet novih modelov v rangu serije Lumix (FS45, FS40, Lumix S5, SZ7 in SZ1), Sony je seriji Cybershoot dodal tri nove modele (DSC-W610, DSC-W620 in DSC-W650), Samsung pa dva kompaktna fotoaparata višjega razreda (WB850F in WB150F ). Oylmpus je najavil pet novih fotoaparatov, med drugim tudi trpežni model TG-320, ki bo odporen na udarce, vodo in mraz, ter bo po besedah predstavnikov podjetja praktično neuničljiv.

Poleg vseh omenjenih naprav smo na sejmu lahko videli še celo paleto drugih naprav. Mednje spadajo mini helikopterji, ki jih nadzorujemo z iPhoni, OnLive namizje za iPad, JVC-jeva kamera, ki lahko snema posnetke v ločljivosti 3.840 x 2.160 točk pri 24 ali 50 slikah na sekundo. Manjkali niso niti različni koncepti predvsem električnih vozil. Celotno gledamo nam letošnji CES obljublja tehnološko izredno pestro leto 2012.
 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 578