Moskisvet.com
L'Etape Slovenia

Kolesarstvo

Kolesarjenje: Kako začeti in na kaj je treba biti pozoren?

L'Etape Slovenia by Tour de France
22. 07. 2022 08.00
0

Kolesarstvo počasi postaja slovenski poletni nacionalni šport in vedno več ljudi se odloča, da bo svoj čas za rekreacijo preživelo na kolesu. Gotovo pa vpliva na celotno evforijo tudi dejstvo, da naši kolesarji dominirajo svetovno kolesarsko sceno.

Zato ni naključje, da bo letos premierno izvedena kolesarska prireditev L'Etape Slovenia, ki bo zagotovila izkušnjo Dirke po Franciji vsem rekreativnim kolesarjem. 

Ekskluzivno: osebni prevzem dresa L'Etape in ogled kronometra TdF
Preberi še
Ekskluzivno: osebni prevzem dresa L'Etape in ogled kronometra TdF

Vsak kolesar začetnik pa se sooči s prvim velikim problemom: Kakšno kolo in opremo potrebujem? Tistim, ki se želijo kolesarjenja lotiti kot strukturiranega načina treninga, pa se poraja vprašanje: Kako se lotiti pravilnega treninga, da bo začetek treninga pravilen in ne bo pretreniranosti in poškodb?

Nakup kolesa je pogojen s tem, koliko in na kakšnih podlagah se bomo vozili.
Nakup kolesa je pogojen s tem, koliko in na kakšnih podlagah se bomo vozili. FOTO: Louis Legon

Kolo

Nakup kolesa je seveda pogojen s tem, koliko in na kakšnih podlagah se bomo vozili. Priporočamo, da pred samim nakupom kolesa preučite različne možnosti in se s strokovnjakom v kolesarski trgovini pogovorite, katero kolo in velikost kolesa bi bila najbolj primerna za vas.

Kateri je najljubši vzpon Mateja Mohoriča?
Preberi še
Kateri je najljubši vzpon Mateja Mohoriča?

Kolesarska oprema

Kolesarska oprema je prav tako pomembna kot kolo samo. Kolesarski čevlji poskrbijo, da je prenos moči na pedala boljši, zaščitna oprema, da ste bolj varni v primeru nezgode, kolesarska oblačila pa vam nudijo primerno zaščito pred vremenskimi vplivi in udobnejšo kolesarjenje. Materiali naj dihajo, ne vežejo in ščitijo kožo. 

Kolesarska oprema je prav tako pomembna kot kolo samo.
Kolesarska oprema je prav tako pomembna kot kolo samo. FOTO: Benjamin Becker

Trening

Pri treningu vsaj od začetka priporočamo zmernost, da se pripravljenost stopnjuje in se tudi telo privadi na nove napore. Zelo priporočljivo je, da od začetka – še posebej v zimskih mesecih – treninge kombiniramo z drugimi športi, kot je npr. hoja v hrib ali tek ter hoja. Da pa ne bo bolečin v vratu, ramenskem obroču in hrbtu zaradi sključene drže na kolesu, je priporočljivo, da vsaj enkrat tedensko vključimo v svojo rutino tudi vaje za moč in stabilizacijo. Seveda lahko te vaje delate v zavetju svojega doma, kar zadevo še olajša.

Daljša ali krajša? Užitek ali umiranje na obroke?
Preberi še
Daljša ali krajša? Užitek ali umiranje na obroke?

Nasvete, kako pravilno začeti s kolesarstvom, lahko spoznate tudi na brezplačni spletni delavnici Mihe Koncilije. Za dostop je potrebna registracija, kolesarsko delavnico pa pripravil glavni pokrovitelj L'Etape Slovenia zavarovalnica Generali.

Serija L'Etape pod okriljem blagovne znamke Tour de France poteka po vsem svetu v kar 21 državah, letos bo premiero doživela tudi v Sloveniji, 3. in 4. 9. 2022 v Kranju. Na nedeljsko preizkušnjo na 70 km oziroma 145 km dolgo preizkušnjo je prijavljenih že več kot 800 kolesarjev. Izkoristite edinstveno priložnost in se prijavite do vključno 24. 7. 2022 s promocijsko kodo GENERALIZAME, ter si tako zagotovite ugodno ceno prijavnine: za samo 99,99 EUR namesto 129,99 EUR. 

Prijavnina vključuje tudi zgornji del kolesarskega dresa v markantni podobi, priznanega kolesarskega proizvajalca Ale (v vrednosti 69,90 EUR). IZKORISTI IN SE PRIJAVI ČIM PREJ!

Dejan Vračič, ambasador L'Etape Slovenia
Preberi še
Dejan Vračič, ambasador L'Etape Slovenia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400