Moskisvet.com
Kolesarstvo

Kolesarstvo

Kako postati boljši kolesar: tehnika vožnje

L'Etape Slovenia by Tour de France
26. 08. 2022 05.00
0

Miha Koncilija, priznani strokovnjak iz ekipe Pogi Team Generali, nam je namenil nekaj nasvetov glede pravilnih tehnik vožnje na kolesu. Četudi tako rekoč vsakdo meni, da zna voziti kolo, pa v praksi to ne drži povsem. Velikokrat se nam je najbrž že zgodilo, da smo na cesti videli rekreativce, ki se mučijo bodisi z vožnjo stoje bodisi z vožnjo v skupini, ali pa že na prvi pogled ugotovimo, da je pač z njihovim vrtenjem pedal enostavno nekaj narobe.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Začnimo na začetku, pri pravilnem obračanju pedal. V zimskih oziroma hladnejših mesecih se mnogi kolesarji zatečejo k tako imenovanemu spiningu. Gre za vadbo na sobnih kolesih, kjer se poleg intenzivnosti treninga posvetimo tudi tehniki obračanja pedal, saj nam ni potrebno paziti na okolico oziroma na zunanje vplive vožnje.

Kolesarjenje
Kolesarjenje FOTO: Louis Legon

Pri vožnji v klanec je zelo pomembna pravilna izbira prenosa oziroma da prestavimo, še preden se neposredno srečamo s strmino, za kar nam bosta hvaležna tudi menjalnik in veriga. Klanec, še posebej daljši ali neznani, bomo zvozili precej lažje, če se vanj ne zaženemo na vso moč in enakomerno pritiskamo na pedala. Glede na strmino klanca ne smemo pozabiti na pravilno držo rok na krmilu, te naj bodo bodisi bliže bodisi višje pri zavornih ročicah. Če na kolesu stojimo, je to po navadi znak strmega klanca. Stojimo zato, ker s tem zmanjšamo pritisk na določene sklope mišic v nogah, ki so najbolj obremenjeni pri vožnji sede, in tako obremenitev za krajši čas prenesemo na druge mišice. Stoje smo načeloma tudi hitrejši, moči imamo za krajši čas več, hvaležna pa nam bo tudi zadnjica, saj njene mišice za nekaj trenutkov sprostimo in je njena prekrvavitev boljša.

Katarina Braniselj: ''Kolo je svoboda. Ni kaj dodati.''
Preberi še
Katarina Braniselj: ''Kolo je svoboda. Ni kaj dodati.''

Pri vožnji stoje nam dovolite pet nasvetov. Prvič, prestavite v težjo prestavo. To storite nekaj trenutkov, preden se odločite, da boste na kolesu vstali. Drugič, telo premaknite nekoliko naprej. Izogibajte se nagibanju prek krmila ali vožnji s telesom, pomaknjenim daleč nazaj. Tretjič, upognite kolena. Tako kot pri vožnji sede tudi v stoječem položaju vselej imejte kolena vsaj rahlo upognjena in nikoli ne poganjajte s stegnjenimi nogami. Četrtič, premikajte kolo, ne pa svojega telesa. Precej bolj učinkoviti boste, če boste v klanec zibali kolo in manj telo, pa tudi nadzor nad kolesom je tako precej boljši. In petič, svoje naj opravi vaša telesna teža. Osredotočite se na vlečenje pedal navzgor, ob tem pa pustite, da vaša teža sama po sebi pomaga pri potiskanju pedal navzdol.

Kolesarstvo
Kolesarstvo FOTO: Louis Legon

Tehnični element vožnje, ki je tako rekoč življenjskega pomena, pa je nedvomno zaviranje. Vselej si prizadevamo za varno zaviranje namesto nenadnega ustavljanja. Pred ovinki in težjimi odseki poti seveda upočasnimo, nikakor pa ne smemo na primerno zaviranje pozabiti pri vožnji v skupini ali v koloni, ko je lahko usodna že najmanjša nezbranost. V skupini ali koloni naš položaj na kolesu pripravimo tako, da bomo po potrebi zavirali malenkost vstran. Zaviranje je odvisno tudi od naših zavor, ki so bodisi klasične bodisi z diski. Slednje nam predvsem na mokri podlagi omogočajo malenkost krajšo zavorno pot, uporabljajo jih namreč tudi vsi profesionalni kolesarji.

Priprave kolesarjev na L'Etape Slovenia: četrti sklop treningov
Preberi še
Priprave kolesarjev na L'Etape Slovenia: četrti sklop treningov

Nasvete, kako pravilno začeti s kolesarstvom in tehnikami vožnje, ter ostale koristne nasvete pa lahko spoznate tudi na brezplačni spletni delavnici Mihe Koncilije. Na spletni strani Generali ZAME obiščite kolesarsko delavnico, ki jo pripravil glavni pokrovitelj L'Etape Slovenia zavarovalnica Generali.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382